Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chișinăul cere tot mai insistent sprijinul ferm al UE pentru parcursul său european

Popescu
Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Nicu Popescu a ținut un discurs în fața Parlamentului UE. El a cerut sprijin pentru dorința actualei guvernări moldovene de a urma parcursul european.
CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Actuala putere politică din Republica Moldova, exercitată de PAS, continuă să implore Uniunea Europeană să-i ofere țării noastre sprijin și încurajare politică pentru parcursul său european. Un nou efort în acest sens a făcut miercuri vicepremierul și ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, care a participat la dezbaterile din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe.
La acest eveniment, ne informează serviciul de presă al diplomației de la Chișinău, oficialul moldovean a susținut un discurs și a răspuns la întrebările europarlamentarilor.

„Republica Moldova este un stat european, cu o istorie europeană, o limbă și o identitate europeană. Am punctat că avem un mandat ferm să aducem țara noastră în UE, iar sprijinul și încurajarea politică a Parlamentului European pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova reprezintă un puternic mesaj de susținere”, a spus Nicu Popescu în adresarea către europarlamentari.

El a mai menționat că Moldova „a condamnat războiul din prima zi, făcând un apel la pace și respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării vecine”.
De asemenea, Popescu a vorbit și despre efortul cetățenilor și al autorităților moldovene, care s-au solidarizat și au oferit suport celor peste 360 mii de refugiați care au intrat în Moldova. Numai în ultimele două săptămâni țara noastră găzduiește constant circa 100 de mii de ucraineni – jumătate dintre ei fiind minori, a spus Popescu.
Oficialul moldovean „a apreciat răspunsul prompt și sprijinului oferit de către partenerii europeni pentru gestionarea fluxului de refugiați, inclusiv pentru deschiderea unor state europene pentru relocarea refugiaților pe teritoriile acestora”. De asemenea, el a salutat „disponibilitatea europarlamentarilor pentru urgentarea procesului de adoptare de către Parlamentul European a asistenței macro-financiare în sumă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova”.

„Mă bucur că în cadrul dezbaterilor la Parlamentul European s-a auzit clar și ferm că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul nostru ireversibil european”, a conchis viceprim-ministrul Nicu Popescu.

Совместная пресс-конференция глав МИД России и Молдовы Сергея Лаврова и Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2022
Internațional
Vizita lui Nicu Popescu la Bruxelles are două obiective de bază, potrivit MAEIE
Fluxul de știri
0