Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În aprilie prețul de achiziție a gazului pentru Moldova ar putea depăși 1 000 de dolari

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2022
Abonare
Prețul de achiziție a gazului rusesc pe care-l va plăti Moldova în aprilie ar putea să depășească cifra de o mie de dolari.
CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Prețul gazului rusesc pentru Moldova în luna aprilie ar putea să depășească o mie de dolari, informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.
Potrivit lui Ceban, scumpirea gazului este influențată de câțiva factori. Întâi de toate este vorba despre formula de calcul a prețului. În aprilie aceasta o să se modifice. În primul și în al patrulea trimestru al anului, 70 la sută din prețul gazului depinde de costul petrolului și derivatelor acestuia.
În trimestrele doi și trei – adică din aprilie până în septembrie – este aplicată formula inversă – costul gazului este calculat la 70 la sută din prețul mediu pentru din luna precedentă și 30 la sută din prețul petrolului.
Totodată, din martie, pe fundalul războiului din Ucraina prețurile la gaz au atins în Europa cote istorice fără precedent. Prețurile la petrol de asemenea au crescut odată cu izbucnirea conflictului militar.
Vadim Ceban a dat asigurări că Moldovagaz n-o să se grăbească să solicite majorarea tarifului.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2022
Economie
Se ieftinesc carburanții: Cât va costa benzina și motorina
Fluxul de știri
0