Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Instanța a interzis Facebook și Instagram în Rusia pentru extremism

© Pexels / PixabayСоциальные сети
Социальные сети - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Instanța a interzis rețelele sociale Facebook și Instagram în Federația Rusă pentru extremism.
CHIȘINĂU, 21 mart - Sputnik. Instanța Tverskoi din Moscova a interzis luni, 21 martie, Facebook și Instagram în Rusia pentru activități extremiste, relatează un corespondent al RIA Novosti, aflat în sala de judecată. Decizia va fi pusă în aplicare imediat, a anunțat instanța.
Procuratura Generală a explicat procesul ca pe o dorință de a-i proteja pe ruși de încălcări ulterioare ale drepturilor lor. Așadar, Instagram a ignorat peste 4,5 mii de solicitări de eliminare a falsurilor despre operațiunea specială a Rusiei în Ucraina și chemări la mitinguri neautorizate.
Potrivit procurorilor, informațiile extremiste amenință atât pe fiecare om în parte, cât și societatea în ansamblu. Compania, subliniază Procuratura Generală, încalcă propriile reguli, permițând chemări la uciderea militarilor rusi.
Procurorul a arătat că decizia nu se aplică messengerului WhatsApp, însă oamenii nu vor fi pedepsiți doar pentru utilizarea serviciilor de socializare.
La rândul său, reprezentantul Meta a tranșat că utilizatorii ruși se bazează pe aceste site-uri ca platforme de comunicare. Informațiile care au provocat reclamații reprezintă doar o parte nesemnificativă din fluxul total, iar compania a plătit deja amenzi pentru încălcări.
 Facebook  - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Internațional
Facebook schimbă regulile: Ce nu veți mai putea face de acum pe Messenger
În același timp, în cazul unei blocări, o cantitate imensă de „informații consistente” va deveni inaccesibilă, a subliniat Meta. Anterior, Meta Platforms, în lumina evenimentelor din Ucraina, a ridicat temporar interdicția privind apelurile la violență împotriva armatei ruse, „dar nu împotriva populației civile a Federației Ruse”, pe Facebook și Instagram.
După aceea, Procuratura Generală al Federației Ruse a ridicat problema recunoașterii Meta ca organizație extremistă, iar Comisia de Investigații a Federației Ruse a deschis un dosar penal privind chemările publice la extremism și sprijinirea terorismului.
Vicepreședintele Meta Nick Clegg a explicat ulterior că noua politică se va aplica doar în Ucraina și a asigurat că Meta „nu va tolera rusofobia”.
Roskomnadzor, la cererea Parchetului General, a restricționat accesul la Instagram în Rusia din cauza chemărilor la violență împotriva rușilor. De lunea trecută, Instagram a fost inaccesibil de la adresele IP rusești.
Înainte de aceasta, Roskomnadzor a blocat ți Facebook în Rusia - din cauza discriminării masive împotriva mass-media și a resurselor informaționale rusești, inclusiv RIA Novosti, Sputnik și RT.
Логотип мессенджера Telegram на экранах смартфона и компьютера - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Societate
Sputnik România - Moldova pe Telegram și Facebook
Fluxul de știri
0