Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Dolarul american riscă să piardă statutul de monedă rezervă la nivel mondial

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2022
Abonare
Analistul Andrei Kocetkov a exclus posibilitatea ca SUA să "devalorizeze" toți dolarii deținuți în Rusia.
CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Statele Unite nu vor putea elimina toți dolarii deținuți în Rusia, chiar dacă vor dori acest lucru - singura opțiune de blocare a tranzacțiilor externe se referă doar la conturile bancare. În interiorul Rusiei, restricționarea plăților fără numerar în dolari este imposibilă, a declarat pentru agenția de presă „Prime” Andrei Kocetkov, analist senior la departamentul de cercetare globală “Otkrîtîie Investiții” (Открытие Инвестиции îm rusă și Investiții Directe – în traducere), citat de RIA Novosti.
În ceea ce privește bancnotele în numerar, aceasta este o amenințare absolut nerealistă. Nu există o bază de date internațională uniformă care să stabilească dacă bancnotele aparțin unei anumite țări sau unei persoane de o anumită naționalitate. "În consecință, astfel de amenințări nu par realiste nici măcar în teorie", a spus Kocetkov.
În cazul unor restricții suplimentare asupra tranzacțiilor în dolari fără numerar, procesul de retrogradare a statutului monedei americane va fi exacerbat. Măsurile împotriva rezervelor rusești au fost percepute negativ de multe țări, care au luat în considerare posibilitatea de a-și schimba plățile în monede naționale. Acest lucru va accelera pierderea de către dolar a statutului de monedă de rezervă la nivel mondial, a concluzionat el.
Casa Albă - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2022
Analize și opinii
Fostul consilier al lui Trump a spus adevărul despre Ucraina
Fluxul de știri
0