Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Specialist, avertisment: România, în pragul unui dezastru economic

© AP Photo / Richard DrewTrader Michael Milano works on the floor of the New York Stock Exchange, Thursday, July 20, 2017
Trader Michael Milano works on the floor of the New York Stock Exchange, Thursday, July 20, 2017 - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2022
Abonare
Fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Marius Popa, trage un puternic semnal de alarmă și spune că, pe fondul creșterilor de prețuri, România se află în pragul unei adevărate catastrofe economice.
BUCUREȘTI, 18 mart – Sputnik. România este în pragul unui dezastru economic, crede fostul comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Marius Popa.
Acesta spune că în guvernarea Tăriceanu, prețul barilului de petrol ajunsese la 140 de dolari și că la pompă prețul era undeva la 4 lei.
Acum e 8 spre 9 lei. Popa susține că în acest caz ar putea fi invocate cheltuielile mari de procesare. El spune că e adevărat, dar că acest lucru nu este suficient pentru a duce prețul la un asemenea nivel, fiindcă sunt cheltuieli de procesare legate de prețul gazului și curentului, dar nu suficient de mari.
”Noi nu umblăm ca Ungaria la marjele de profit, pentru că nu avem curaj. Există şi un risc. Contează şi cine eşti în UE, dar există şi un raport de forţe cu companiile care activează pe teritoriul tău. Ungaria a făcut asta pentru că a avut mereu o atitudine mai independentă faţă de UE, noi am fost mai supuşi”, susține Octavina Marius Popa potrivit dcnews.ro.
În opinia sa, în România, toate lucrurile se fac pentru a arunca praf în ochii românilor.
Popa a precizat, de asemenea, că viitorul sună sumbru.
”Ne aşteaptă un dezastru. Pentru că puţină lume ştie, mulţi se iau după aparenţe, situaţia agricultorilor români nu e fericită”, a explicat acesta.
El a subliniat că știe oameni care cultivă 1500 de hectare, despre care s-ar zice deci că sunt bogaţi, şi care au datorii acum la inputuri din 2019.
Mai mult decât atât, a adăugat fostul reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu, creşterile au venit din toate direcţiile.
Astfel: a crescut preţul la îngrăşământ, va creşte preţul la irigaţii, vor creşte preţurile pe exploatare agricolă, procesare, depozitare, etc.
”La un moment dat, cineva care ştie ce vorbeşte spunea că ne vom uita la bobul de grâu şi nu o să ne vină să mâncăm de scump ce va fi. Astea vor fi consecinţele”, a explicat Popa.
El a declarat că, pe termen scurt, se pot lua măsuri, cum ar fi subvenționarea îngrășămintelor, a motorinei, a curentului electric.
În schimb, este de părere Popa, Guvernul României acționează precum pompierul care se repede și încearcă să stingă incendiul, nu încearcă să prevadă, să ia măsuri să nu se producă.
Президент Молдовы Майя Санду на открытии саммита Крымской платформы - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Politică
Maia Sandu a anunțat cetățenii că vin vremuri grele (video)
Fluxul de știri
0