Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șefa ANI, Rodica Antoci, a fost suspendată din funcție

© SputnikRodica Antoci
Rodica Antoci - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2022
Abonare
Suspendarea din funcție a Rodicăi Antoci survine după ce procurorii anticorupție au făcut un demers în acest sens.
CHIŞINĂU, 19 mart – Sputnik. Vineri, Consiliul de Integritate a suspendat-o din funcție pe Rodica Antoci, președintele Autorității Naționale de Integritate.
Decizia de suspendare din funcție a Rodicăi Antoci a fost luată ca răspuns la un demers al procurorilor anticorupție. Atribuțiile președintelui suspendat al ANI vor fi exercitate de vicepreședintele instituției, Lilian Chișca.
Anterior procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul președintei ANI, în automobilul de serviciu și automobilul personal al acesteia, precum și în biroul de serviciu din incinta ANI. De asemenea, perchezițiile au avut loc la domiciliul unei angajate de la ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.
Atunci, Procuratura a subliniat că acțiunile de urmărire penală respective nu au nicio legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu de către reprezentanții ANI în procesul de control al averilor și intereselor personale ale persoanelor publice.
ANI a reacționat ulterior la cele întâmplate, specificând că faptele și circumstanțele „care i se încriminează Președintei ANI, dar și instituției, au fost verificate în 2020 și 2021 de alte instituții de control, Curtea de Conturi și Agenția Supraveghere Tehnică, care au concluzionat că nu există încălcări”.
Rodica Antoci - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2022
Societate
Percheziții matinale: Procurorii au descins la domiciliul șefei ANI
După ce a fost suspendată din funcție, Rodica Antoci aceasta a făcut declarații pentru presă, subliniind, între altele, că toată activitatea sa de până acum a fost conformă legii și că o să-și demonstreze nevinovăția în fața instanțelor naționale și internaționale.
Antoci crede că sunt șanse mari ca hotărârea de suspendare a sa din funcție să fie adoptată definitiv, chiar dacă, susține ea, contravine legii. Dânsa a spus că va demonstra în instanța de judecată și a organelor de urmărire penală că deciziile luate contra sa sunt neîntemeiate legal.
„Îmi voi apăr onoarea, demnitatea și nevinovăția în instanțele naționale și internaționale”, a spus Antoci.
Totodată, ea și-a exprimat regretul că suspendarea sa din funcție survine tocmai în plină campanie de depunere a actelor spre verificare și când ANI urma să finalizeze și să facă public un raport.
„Ni se închide gura prin dosare fabricate”, este de părere Rodica Antoci.
De asemenea, ea li s-a adresat inspectorilor de integritate cu și i-a îndemnat să nu se lase bulversați de ceea ce se întâmplă, ci să-și facă în continuare datoria și să nu se lase influențați.
Президент Молдовы Майя Санду на открытии саммита Крымской платформы - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Politică
Maia Sandu a anunțat cetățenii că vin vremuri grele (video)
Fluxul de știri
0