Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Peste 96 mii de doze de vaccin Moderna au expirat

© Photo : Ministerul Sănătății al Republicii Moldova / Serviciul de informare și comunicare cu mass-mediavaccin
vaccin - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2022
Abonare
Peste 96 mii de doze de vaccin Moderna au expirat, anunță autoritățile în sănătate.
CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Ministerul Sănătății informează că la 15 martie au fost înregistrate pierderi de vaccin prin expirarea a 96 480 de doze Spikevax, producător compania Moderna, recepționate în calitate de donație din partea Franței, la mijlocul lunii decembrie 2021.
Lotul a fost recepționat cu un termen foarte mic de utilizare - de doar trei luni înainte de data expirării.
Potrivit Ministerului Sănătății, o serie de aspecte specifice legate de caracteristicile vaccinului Spikevax presupun anumite pierderi, și anume vaccinul este în flacoane multidoză și conține 10 doze pentru vaccinarea primară sau 20 de doze pentru booster. Acest fapt afectează din start asimilarea lui fără pierderi.
Totodată, vaccinul dat se administrează în cel mult 19 ore de la deschiderea flaconului, ceea ce limitează timpul său de utilizare.
În același timp, perioada preconizată pentru asimilarea vaccinului – ianuarie/februarie a coincis cu valul din iarnă de infectări cu COVID-19 care a încetinit ritmul de vaccinare. Ministerul menționează că pierderile de vaccin sunt acceptate în toate programele de imunizare, în special în cadrul campaniilor de vaccinare. În toate țările au existat pierderi de vaccin care sunt considerate pierderi inevitabile.
Dozele expirate sunt retrase din cabinetele de vaccinare și ulterior vor fi distruse, în conformitate cu procedurile stabilite.Ministerul Sănătății susține că în Republica Moldova sunt suficiente doze de vaccin pentru continuarea campaniei de imunizare.
Până astăzi, 1 050 931 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.
Gripă aviară - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2022
Rusia
Rusia leagă focarul de gripă aviară din 2021 de cercetările biolaboratoarelor din Ucraina
Fluxul de știri
0