Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA amenință China pentru susținerea Rusiei în acțiunile din Ucraina

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaDrapelul SUA
Drapelul SUA  - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Abonare
Președintele SUA, Joseph Biden, va veni cu amenințări la adresa China dacă se va constata că această susține operațiunea militară a Rusiei în Ucraina.
CHIȘINĂU, 18 Martie – Sputnik. Președintele american Joe Biden va transmite conducerii Chinei că Washingtonul va lua măsuri dacă se va afla că Beijingul sprijină operațiunile militare rusești din Ucraina, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken, citat de RIA Novosti.
"Președintele Biden va discuta mâine cu președintele Xi (Jinping - n.r.) și va spune clar că Republica Populară Chineză va fi trasă la răspundere pentru orice acțiune pe care o va întreprinde pentru a susține agresiunea rusă", a declarat șeful diplomației americane.
Anterior, s-a relatat că vineri vor avea loc discuții între liderii celor două state.
Potrivit lui Blinken, Washingtonul face apel la toate țările să folosească orice mijloc de influență pentru a forța Moscova să oprească operațiunea. El a adăugat că Beijingul are o responsabilitate specială în acest caz.
"China, prin refuzul de a condamna agresiunea și prin faptul că se prezintă ca o parte neutră, pare să se îndrepte în direcția opusă", a avertizat secretarul de stat.
Conform aprecierilor SUA, China "ia în considerare acordarea de asistență directă Rusiei în ceea ce privește echipamentele militare în Ucraina", a adăugat Blinken.
La 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Forțele armate au lovit doar infrastructura militară și trupele ucrainene. Există victime de ambele părți.
Țările occidentale au anunțat sancțiuni de amploare împotriva Rusiei, în special în sectorul bancar și în furnizarea de produse de tehnologie avansată. Multe mărci au anunțat că își vor înceta activitatea în această țară.
Kremlinul a defint aceste măsuri ca fiind un război economic cum nu s-a mai văzut până acum. În același timp, autoritățile au subliniat că sunt pregătite pentru o astfel de evoluție și că vor continua să își îndeplinească obligațiile sociale. Banca Centrală a luat măsuri pentru a stabiliza situația de pe piața valutară. Anterior, premierul Mihail Mișustin a declarat că guvernul a pregătit un plan de contracarare a sancțiunilor, care include aproximativ o sută de inițiative. Acesta va costa aproximativ o mie de miliarde de ruble.
În ajun declanșării operațiunii, Putin a semnat un decret prin care a extins competențele autorităților regionale în domeniul socio-economic. Documentul le obligă, de asemenea, să majoreze plățile sociale, să ofere sprijin specific pentru cetățeni, să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de bază, să controleze situația de pe piața muncii și să reducă barierele administrative pentru întreprinderile private. De asemenea, președintele a anunțat majorări de pensii, salarii de subzistență și salarii pentru angajații de la stat.
Демонстрация военной техники НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Rusia
Diplomații ruși cer ca SUA să facă publice informațiile privind laboratoarele din Ucraina
Fluxul de știri
0