Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Pușkov îndeamnă autoritățile ruse să-i aplice o lecție Moldovei în chestiunea gazelor

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaAleksei Puşkov, Алексей Пушков
Aleksei Puşkov, Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Abonare
Pușkov spune că solicitarea Chișinăului de a amâna plata restantă pentru gazele naturale nu cadrează cu declarațiile făcute de acesta privind Transnistria.
CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Senatorul Alexei Pușkov a criticat pe Telegram solicitarea Moldovei de a i se amâna plata datoriilor pentru gazul rusesc consumat. Pușkov a spus că este că Chișinăul trebuie dezvățat de obiceiul de a cere o favoare și de cere ceva imperativ în același timp.
Anterior, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat la un post local TV că Moldova nu reușește să auditeze în termen datoria companiei Moldovagaz și, prin urmare, riscă să rămână fără aprovizionare cu gaze rusești în luna mai, dacă Gazprom nu este de acord să amâne termenul limită.
Potrivit lui Pușkov, care este membru al Consiliului Federației, această poziție nu este compatibilă cu cererea exprimată cu o zi înainte de președintele Maia Sandu de a retrage armata rusă din Transnistria.
“Cum am putea noi să dezvățăm Chișinăul ca acesta să nu mai ceară favoruri și, în aceleași timp, să vină cu cereri imperative? Trebuie să le arătăm că una nu cadrează cu cealaltă”, susține Pușkov.
În octombrie, Chișinăul a convenit cu Gazpromul să prelungească contractul de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova, cu condiția de a efectua în 2022 auditul datoriei Moldovagaz.
Pe 27 ianuarie, Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova a anunțat că a început selectarea companii care să efectueze auditul datoriilor. „Gazprom” a spus că abordarea unilaterală a părții moldovenești în efectuarea auditului datoriei „Moldovagaz” contravine acordurilor din octombrie.
Între timp, premierul moldovean Natalia Gavrilitsa a declarat că auditul a eșuat, inclusiv din cauza evenimentelor din Ucraina, întrucât multe companii au refuzat să vină pe teren să muncească.
Gripă aviară - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2022
Rusia
Rusia leagă focarul de gripă aviară din 2021 de cercetările biolaboratoarelor din Ucraina
Fluxul de știri
0