Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Mâinile NATO sunt pătate de sânge – China, despre criza din Ucraina

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПразднование Дня независимости Латвии
Празднование Дня независимости Латвии - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2022
Abonare
GT: Criza din Ucraina a fost determinată de extinderea NATO la est și de agresiunile anterioare la care s-a dedat Alianța.
CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Cauza crizei din Ucraina este, în mare, extinderea agresivă a NATO la est, scrie ziarul chinezesc Global Times.
Potrivit autorului articolului, Alianța Nord-Atlantică nu are dreptul să critice Rusia, întrucât blocul a dezlănțuit anterior „multe conflicte militare nemiloase”.
Ca exemplu, publicația a făcut referință la bombardarea Iugoslaviei în 1999, în timpul războiului din Kosovo.
"În loc să se gândească la politica sa, NATO presează alte țări să acționeze împreună cu blocul împotriva Rusiei. Acest lucru nu este rezonabil și este de rău augur", se arată în publicație.
Observatorul chinez consideră că NATO ar fi trebuit lichidată de mult.
„Mâinile NATO sunt pătate de sânge, iar blocul însuși reprezintă de multă vreme o amenințare serioasă la adresa securității globale și regionale”, a spus autorul.
Într-un interviu acordat ziarului, analistul Sheng Yi, profesor la Universitatea Fudan din Shanghai, a spus că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să-și ceară scuze pentru evenimentele din Iugoslavia.
„Dacă NATO acționează ca apărător al dreptului internațional, vă puteți cere mai întâi scuze pentru bombardarea Iugoslaviei? Ai putea compensa mai întâi bombardarea Ambasadei Chinei în Iugoslavia din 1999, care a ucis trei jurnaliști şi a rănit peste 20 de persoane?”, a întrebat Sheng Yi.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina. Președintele Vladimir Putin și-a numit obiectivul „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”.
Pentru aceasta, potrivit acestuia, este planificată să se efectueze „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, pentru a aduce în fața justiției toți criminalii de război responsabili de „crimele sângeroase împotriva civililor” în Donbas.
Ca răspuns, Occidentul a impus noi sancțiuni anti-ruse. În special, mai multe dintre cele mai mari bănci, inclusiv Sberbank și VTB, au căzut sub incidența acestora.
Uniunea Europeană, SUA, Canada și o serie de alte țări au închis cerul aeronavelor rusești. Un număr de companii de stat au avut dificultăți în atragerea de capital străin. Au fost impuse sancțiuni pentru furnizarea de produse de înaltă tehnologie către Rusia.
Psaki  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2022
Internațional
Psaki a ajuns la concluzia că SUA deja au devastat economia Rusiei
Fluxul de știri
0