Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia ia în considerare retragerea din cadrul Procesului de la Bolgona

© Sputnik / Mihai CarausRusia
Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Serghei Stepașin, șeful AJR, spune că Rusia trebuie să se retragă din cadrul procesului educațional de la Bologna
CHIȘINĂU, 16 Martie – Sputnik. Rusia ar trebui să revizuiască necesitatea de a râmâne parte componentă în cadrul procesul educațional Bologna și să revină la varianta clasică de învățământ de specialitate și postuniversitar, a declarat președintele Asociației Juriștilor din Rusia (AJR), Serghei Stepașin, citat de RIA Novosti.
În opinia sa, aderarea Rusiei la Procesul de la Bologna nu numai că nu a reușit să răspundă așteptărilor, dar a dus și la pierderea unor avantaje esențiale ale sistemelor educaționale rusești și sovietice clasice.
"Recunoașterea automată a diplomelor de studii superioare ale absolvenților ruși în universitățile occidentale nu s-a întâmplat niciodată. Mai mult, lupta Rusiei pentru protejarea drepturilor populației din RPD și RPL a dus la discriminarea studenților ruși pe baza naționalității lor și la numeroase cazuri de expulzare a acestora din școlile și instituțiile de învățământ superior din țări străine, inclusiv a participanților la procesul de la Bologna, ceea ce este fără precedent în istoria învățământului superior mondial", a declarat Stepașin.
Turov - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Politică
Turov: Decizia APCE nu va aduce beneficii reglementării transnistrene
El a subliniat că este necesar să se pună problema revenirii cât mai curând posibil în sistemul de învățământ superior rusesc a opțiunilor clasice: studii de specialitate și postuniversitare.
"Timp de mulți ani, Rusia și URSS au produs un număr uriaș de specialiști de primă clasă, fapt confirmat de nivelurile înalte ale științei și industriei ruse și sovietice. Prin urmare, este necesar să păstrăm și să îmbunătățim toate avantajele procesului de la Bologna și ale școlii clasice pentru a le adapta la realitățile actuale", consideră Stepașin.
A trecut suficient timp de la aderarea Rusiei la procesul de la Bologna pentru a rezuma rezultatele reformei sistemului național de învățământ superior din Federația Rusă. "Iar acestea, în opinia mea, nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor. De aceea, cred că a sosit momentul ca Rusia să se retragă din procesul educațional de la Bologna", a rezumat președintele AJR.
AJR a reamintit că Procesul de la Bologna este o serie de reuniuni ministeriale și acorduri între țările europene care au ca scop asigurarea comparabilității standardelor și calității calificărilor din învățământul superior. Este numit după Universitatea din Bologna, unde, în 1999, miniștrii educației din 29 de țări europene au semnat Declarația de la Bologna. Acest proces a creat Spațiul european al învățământului superior în cadrul Convenției de recunoaștere de la Lisabona.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Rusia
Lavrov: Occidentul nu a vrut să vină cu o soluție pașnică privind situația din Ucraina
Fluxul de știri
0