Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Rețelele electrice din Ucraina și Moldova au fost sincronizate la rețeaua europeană

© Sputnik / Mihai Carausэлектрический столб
электрический столб - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procesul de sincronizare a rețelelor de electricitate a Ucrainei și Moldovei la rețeaua europeană a fost finalizat.
CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. Procesul de sincronizare a rețelelor de electricitate a Ucrainei și Republicii Moldova la Rețeaua Europeană Continentală a fost finalizat.
Despre aceasta a anunțat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în declarația sa privind sincronizarea rețelei electrice continentale europene cu Ucraina și Moldova. Potrivit oficialului european, acest lucru „va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele calde și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate”.
„Acest proiect este o dovadă de o cooperare și o determinare extraordinară din partea tuturor celor implicați. Este, de asemenea, o piatră de hotar istorică pentru relația UE-Ucraina – în acest domeniu. Ucraina este acum parte a Europei”, a declarat comisarul european pentru energie.
Oficialul a mai spus că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, asigurând fluxurile inverse de livrare a gazelor și aprovizionarea cu energie.
Amintim că sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei au început testarea de funcționare împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine în luna februarie.
Testarea a avut loc în perioada 24 - 26 februarie 2022 și are drept scop testarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.
Testele presupun realizarea câtorva acțiuni tehnice:
Deconectarea insulei energetice Burshtyn din Vestul Ucrainei de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei;
Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus;
Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.
Deconectarea de la sistemele energetice vecine și ulterioara sincronizare după finalizarea testelor a fost coordonată între operatorii sistemelor de transport adiacenți.
Testele presupun deconectarea controlată și treptată a capacităților de generare și a sarcinii electrice de consum și studierea parametrilor de calitate a energiei electrice.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Societate
Benzina se ieftinește pe 17 martie: Cât va costa motorina
Fluxul de știri
0