Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moldova îi cere OMC să lipsească Rusia de clauza națiunii celei mai favorizate

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaШтаб-квартира ВТО в Женеве.
Штаб-квартира ВТО в Женеве. - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Abonare
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) anunță că a recepționat o cerere din partea a 14 țări, printre ele și Republica Moldova, cu solicitarea de lipsire a Rusiei de clauza națiunii celei mai favorizate în comerț.
CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. OMC a primit o solicitare semnată de 14 țări membre, inclusiv Moldova, prin care îi este solicitată lipsirea Rusiei de dreptul de a beneficia de clauza națiunii celei mai favorizate, informează RIA Novosti.
Potrivit sursei, solicitarea respectivă are cel mai probabil caracter politic.
„Ieri (15 martie, nota redacției)”, OMS a recepționat o cerere din partea a 14 membri, UE fiind considerat un membru, prin care acești membri și-au exprimat dezacordul cu conflictul din Ucraina și rolul Rusiei în acest conflict. A fost, cel mai probabil, o declarație politică, nu un aviz oficial”, au precizat reprezentanți ai serviciului de presă al organizației.
Membrii OMC semnatari ai documentului au declarat că intenționează să ia măsuri împotriva Federației Ruse, inclusiv o posibilă suspendare a clauzei națiunii celei mai favorizate în comerț, însă nu au invocat articole concrete din actele normative ce reglementează relațiile în cadrul OMC. Semnatarii documentului au cerut, de asemenea, suspendarea procedurilor de aderare a Belarusului la respectiva organizație.
Pe lângă Moldova, declarația comună a fost semnată de Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Canada, Norvegia, Republica Coreea, Japonia, Albania, Australia, Islanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord și Muntenegru.
Republica Moldova este membră a OMC din 26 iulie 2001.
Notă: Clauza națiunii celei mai favorizate ține de dreptul comerțului internațional. Această clauză (o prevedere generală care imprimă relației dintre doi subiecți un ansamblu anume de reguli de interacțiune) aplicată în comerțul dintre două state presupune că primul stat îi acordă celui de al doilea stat același statut ;i beneficii în relațiile comerciale pe care i-l acordă altui stat, care este cel mai favorizat în aceste relații. În cadrul OMC această clauză presupune, de fapt, că fiecare membru îi tratează în mod egal pe toți ceilalți membri. Respectiv, fiecare stat este tratat de către orice alt stat în cadrul OMC ca cel mai favorizat. Prin urmare, atunci când un stat sporește anumite beneficii pentru alt stat, va trebui, respectiv, să ofere aceleași avantaje și celorlalte state membre.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Coronavirus
OMS recomandă ridicarea restricțiilor de călătorie legate de COVID-19
Fluxul de știri
0