Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Decizia CSE privind prețul de achiziție a energiei electrice - detalii

© Sputnik / Miroslav Rotarielectricitate
electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Abonare
O parte din prețul de achiziție a energiei electrice pentru luna martie va fi achitat de Guvern.
CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. Prețul de achizițe a energiei electrice pentru luna martie, de la furnizorul central de energie electrică SA ,,Energocom", va fi de 1,23 lei pentru un kilowat, fără TVA.
Astfel, pentru luna martie 2022 furnizorii serviciului universal sau de ultimă opțiune vor achiziționa energie electrică la acest preț, iar diferența va fi achitată de Guvern. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Diferența de 2,01 lei/kWh (fără TVA) dintre acest preț de achiziție de 1,23 lei/kWh (fără TVA) și 3,24 lei kWh (fără TVA) prețul reglementat aprobat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va fi subvenționat Furnizorului central de energie electrică SA ,,Energocom" de către Guvern”, este precizat în decizia din 15 martie a CSE.

„Energocom” va calcula valoarea mijloacelor financiare necesare pentru plata diferenței, pentru luna martie 2022 și va prezenta informați Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Ulterior, MIDR va transmite în adresa Ministerului Finanțelor documentele de plată pentru finanțare.
„Furnizorul central de energie electrică SA ,,Energocom" poartă răspundere pentru veridicitatea și corectitudinea evidenței consumului de energie electrică și efectuarea calculelor pentru achitarea subvențiilor. În cazul in care, suma mijloacelor transferate către Furnizorul central de energie electrică SA ,,Energocom" va depăși suma calculatăd în baza consumului real al cantității de energie electrică, soldul va fi restituit de S.A. ,,ENERGOCOM" în bugetul de stat", mai este precizat în decizia CSE.
În acest scop, Comisia pentru Situații Exceționale a decis alocarea subvențiilor în sumă de 225 de milioane de lei către „Energocom”.
bani - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Economie
Autoritățile publice locale vor primi bani pentru susținerea refugiaților
Fluxul de știri
0