Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce consecințe poate avea majorarea ratei de bază cu 2 procente de către BNM

© Sputnik / Mihai CarausBanca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Abonare
Rata de bază majorată de BNM cu 2 puncte procentuale – până la 12,5%, va provoca scumpirea creditelor, însă ar putea reține inflația.
CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Decizia adoptată recent de Banca Națională a Moldovei de majorare a ratei de bază cu 2% - până la 12,5%, va conduce la majorarea ratelor la credite și depozite.
Ca urmare a acestei decizii rata la credite va crește până la 10,5%, iar la depozitele overnight – până la 14,5%.
Mai mulți experți subliniază că e o decizie nevoită, luată sub presiunea scumpirilor fără precedent și a situației instabile din regiune. Acestea stimulează suplimentar inflația și fac incertă evoluția PIB-ului. Decizii de înăsprire a politicii monetare au luat și alte bănci centrale din regiune pe fundalul scumpirii energiei și metalelor, perturbărilor în lanțurile de producere și de livrare a mărfurilor, volatilității la bursele internaționale.
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Economie
Creditele se scumpesc din nou: BNM majorează rata de bază până la 10,5%
La ora actuală nivelul de creditare în Republica Moldova rămâne destul de înalt, cu o tendință clară spre creștere. Asta se întâmplă în pofida înăspririi politicii monetare. Totodată, se observă o descreștere a creditării în valută națională. Acest aspect încă urmează a fi analizat suplimentar.
Vor avea loc sau nu schimbări structurale esențiale în economia Republicii Moldova în contextul crizei actuale? Deocamdată aceasta e una dintre marile necunoscute. Cert este faptul că majorarea ratei de bază cu 2% ar putea contribui la reducerea inflației. Deficit de lichiditate Moldova nu are. Însă urmează să vedem dacă economia țării noastre va fi capabilă să pună în circulație aceste lichidități. Totul va depinde de situația din regiune, dar și din întreaga lume. Și, bineînțeles, de capacitatea guvernării de a face față noilor provocări.
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2022
Economie
”Scuzați, e o prostie”: experți și politicieni, despre decizia de a mări ratele la credite
Fluxul de știri
0