Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce se întâmplă acum pe piața imobiliară din Republica Moldova

© Sputnik / Mihai Carauscasă
casă - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2022
Abonare
Experții imobiliari întrevăd un deficit de oferte pe piața imobiliară cauzat de stoparea lucrărilor pe mai multe șantiere.
CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Fluxul mare de refugiați din Ucraina a provocat o creștere fără precedent a prețurilor de chirie în sectorul imobiliar locativ, însă acesta nu este singurul efect al situației actuale pe piața imobiliară, consideră mai mulți experți solicitați de Sputnik Moldova.
La ora actuală oferta de chirie a spațiului locativ în Chișinău este aproape epuizată. Prețurile au atins cote fără precedent din cauza cererii explozive care a fost determinată de fluxul mare de refugiați din Ucraina. Totodată, pa piața imobiliară moldovenească se conturează și alte tendințe, mai puțin sesizabile.
 Жилой дом - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2021
Societate
De ce a crescut impozitul imobiliar în Chișinău: Primarul Ceban a explicat pentru Sputnik

Se formează un deficit de apartamente

În contextul crizei actuale pe mai multe șantiere au fost oprite temporar lucrările de construcție. Se fac mult mai puține investiții la ora actuală în construcția de blocuri locative. Asta se întâmplă pe fundalul unei necesități crescânde. Șantierele oprite astăzi ne vorbesc despre faptul că într-un viitor nu prea îndepărtat oferta de locuințe, în special de apartamente, o să fie mai mică decât cererea. Cererea urmează să se contureze și să se activizeze odată cu finalizarea crizei. Prin urmare, e posibil să avem o creștere bruscă a prețurilor, dacă puterea de cumpărare a populației va coincide cu valoarea de piață a apartamentelor.

Vânzarea-cumpărarea a „înghețat”

La ora actuală, mai precizează experții imobiliari, numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare imobiliară a scăzut cu mult sub nivelul perioadei pandemice. Cauza este incertitudinea privind perspectivele situației regionale. Totodată, vânzarea-cumpărarea este descurajată inclusiv de fluxul de migrați. Mulți proprietari de apartamente profită de cererea exorbitantă pentru chirie și nu se grăbesc să vândă. Pe de altă parte, cei care au bani și ar dori, în principiu, să-și cumpere un apartament, așteaptă stabilizarea situației pentru a lua o decizie.

Merită, oare, să faci azi investiții imobiliare?

În opinia mai multor experți, în situația actuală merită să faci investiții în imobil, deoarece numărul scăzut de tranzacții îi permite investitorului (cumpărătorului) să negocieze condiții mai bune decât în perioadele în care piața este foarte activă. O investiție imobiliară pare a fi o idee mai bună de păstrare a banilor, decât depozitarea acestora.
Жилой дом - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Societate
Piața imobiliară din Chișinău - cine cumpără apartamente noi
Fluxul de știri
0