Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Refugiații din Ucraina vor beneficia de servicii publice în Republica Moldova - detalii

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaRefugiați
Refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2022
Abonare
Refugiații din Ucraina vor beneficia de servicii publice în Republica Moldova în baza numărului personal de identitate.
CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. Persoanele refugiate din Ucraina care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai mare de timp vor putea beneficia de servicii publice în baza numărului de identificare de stat - IDNP. Acesta este atribuit fiecărei persoane refugiate la traversarea frontierei Republicii Moldova.
Guvernul Republicii Moldova anunță că IDNP-ul poate fi descărcat cu ajutorul unei aplicații digitale, dezvoltată recent de Agenția de Guvernare Electronică. Aplicația este integrată pe platforma dopomoga.gov.md și poate fi utilizată începând de luni, 14 martie 2022.
Așadar, informația privind numărul de identificare al persoanei fizice - IDNP poate fi obținută online, pe platforma dopomoga.gov.md, la compartimentul „Obține IDNP” prin introducerea datelor personale din actul de identitate deținut de cetățeanul refugiat din Ucraina cum ar fi pașaport de călătorie în străinătate, act de identitate intern sau certificat de naștere.
În baza acestei informații, persoana refugiată poate beneficia de servicii publice, la angajarea în câmpul muncii, înscrierea minorilor la grădiniță sau școală, deschiderea unui cont bancar, înregistrarea unei companii etc.
În situația când IDNP nu poate fi obținut prin intermediul portalului dopomoga.gov.md, cetățenii străini aflați temporar pe teritoriul Republicii Moldova urmează să se adreseze la unul dintre centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice - https://www.asp.gov.md/.../infor.../subdiviziuni-teritoriale sau la Biroul Migrație și Azil http://bma.gov.md/ro/servicii-teritoriale.
Totodată, entitățile publice la care se adresează refugiații, vor recunoaște aceste extrase și vor putea verifica autenticitatea acestora scanând codul QR.
Decizia cu privire la posibilitatea obținerii online a informației privind numărul de identificare al persoanei fizice (IDNP) a refugiaților din Ucraina a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, prin Dispoziția din 04 martie 2022.
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2022
Societate
Ședința CSS: Decizii privind situația în economia țării
Fluxul de știri
0