Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova împrumută bani de la BERD: Unde vor fi folosiți

© Sputnik / Mihai CarausValută
Valută - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2022
Abonare
Republica Moldova împrumută bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ,,Eficiența energetică în Republica Moldova”.
CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ,,Eficiența energetică în Republica Moldova” a fost aprobat de miniștri.
Acordul de împrumut are drept scop contractarea unui împrumut de stat extern în valoare de 30 de milioane de euro, în vederea realizării proiectului menționat. Termenul de valabilitate a acestuia fiind de 15 ani și include perioada de grație de patru ani.
Acordul de împrumut poate fi reziliat în cazul în care nu se reușește intrarea în vigoare în termen de 180 de zile din data semnării prezentului Acord și poate fi prelungit prin Acord adițional care este parte integrantă a acestuia.
În acest sens, în scopul realizării Proiectului, Republica Moldova a contractat un împrumut în valoare de 30 de milioane de euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 de milioane de euro din partea BERD, un grant pentru asistență tehnică în valoare de 2,6 de milioane de euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), un grant în valoare de 500 de mii de euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic („EPTATF”) și urmează, pe parcursul anului 2022, să mai contracteze un grant pentru investiții capitale în valoare de 12,4 de milioane de euro din partea NIP.
Astfel, bugetul total al Proiectului constituie 75,5 de milioane de euro, cu o durată de implementare de 4 ani (2022 – 2025). Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice, și anume instituțiile „guvernamentale” de importanță națională - cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane/ de interes național și instituțiile publice de importanță socială, de importanță locală/ municipală - grădinițe, școli, spitale municipale și raionale.
Drapelele Moldovei și Turciei  - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2022
Politică
Moldova și Turcia vor coopera în domeniul energetic și cel comercial-economic
Fluxul de știri
0