Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Senatorii americani s-au pronunțat împotriva închiderii spațiului aerian al Ucrainei

© AP Photo / Manuel Balce CenetaКапитолий США во время заката (12 ноября 2019). Вашингтон
Капитолий США во время заката (12 ноября 2019). Вашингтон - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Abonare
Politic: Senatul SUA a calificat instituirea unei zone de excludere a zborului în Ucraina drept al treilea război mondial.
CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Senatorii americani, atât democrați, cât și republicani, s-au pronunțat împotriva introducerii unei zone de excludere aeriană în Ucraina deoarece acest lucru amenință cu escaladarea conflictul, relatează ziarul Politico.
Astfel, senatorul democrat Chris Murphy a declarat despre datoria Occidentului „de a-i da clar de înțeles Moscovei că nu are de gând să intre în război cu ea”. El a adăugat ulterior că „pentru a doborî” avioanele rusești, Congresul trebuie să semneze un proiect de lege cu privire la „Declararea războiului”, însă acest lucru nu se întâmplă deocamdată.
La rândul ei, republicana Joni Ernst a declarat că introducerea unei astfel de măsuri „va deveni un al treilea război mondial”. Colega ei de partid și fost reprezentant permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a cerut limitarea la sancțiuni împotriva companiilor energetice rusești și cooperarea cu serviciile de informații ale Ucrainei.
Până în momentul de față, doar un senator american - democratul Joe Manchin - nu s-a pronunțat împotriva ”închiderii cerurilor asupra Ucrainei”, răspunzând la o întrebare directă în acest sens. El a spus vag că SUA vor „sprijini poporul ucrainean, președintele ucrainean și guvernul său în toate modurile posibile”.
Pe 21 februarie, Vladimir Putin, ca răspuns la solicitările republicilor din Donbass și după o adresare a deputaților Dumei de Stat, a semnat decrete de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk. În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru demilitarizarea Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării, forțele armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene.
Освобожденные территории Донецкой народной республики - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Rusia
Armata rusă va deschide coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene
Fluxul de știri
0