Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE explică creșterea prețurilor la carburanți: Care este cauza

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică explică creșterea mare a prețurilor la carburanți.
CHIȘINĂU, 7 mart - Sputnik. Creșterea prețurilor la carburanți este influențată de contextul regional actual, și mai exact de imposibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina. Astfel, importurile de carburanți sunt reorientate către frontiera de vest.
„Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți. Situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate. Este important de menționat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România”, informează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică printr-un comunicat de presă.
ANRE anunță că în ultimele zile piața este puternic influențată de prețurile record care sunt înregistrate la bursele internaționale. Prețul barilului de petrol pe piața Brent a depășit în cursul nopții de azi nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în anul 2008, mai anunță ANRE.
„Cotațiile Platts, la rândul lor, au depășit nivelul de 1 100 și 1 150 de dolari pentru o tonă de benzină și, respectiv, motorină și sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani”, mai informează Agenția.
Amintim, pentru zilele de 8 și 9 martie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard. Pentru benzina 95 – 25,69 de lei pentru un litru și pentru motorină – 23,11 de lei pentru un litru.
ANRE reiterează că importurile curente și stocul total al carburanților din țară acoperă necesitățile de consum și nu prezintă factori de risc sistemic pentru consumatori. În cazul lipsei temporare a carburanților la unele stații, generată de factorii expuși mai sus, ANRE recomandă aprovizionarea la alte benzinării disponibile. În context, Agenția roagă consumatorii să manifeste înțelegere pentru situația dramatică din regiune și să utilizeze surse verificate de informare.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Economie
Prețurile la carburanți o iau razna: Motorina se scumpește cu aproape un leu
Fluxul de știri
0