Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: suspendarea operațiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul încetează luptele

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaPutin
Putin - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2022
Abonare
Președintele Putin: suspendarea operațiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul încetează luptele
CHIȘINĂU, 6 mart - Sputnik. Suspendarea operațiunii speciale de protejare a Donbas-ului este posibilă doar dacă Kievul încetează să lupte și îndeplinește cerințele Rusiei, a spus Vladimir Putin în timpul unei conversații cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Acest lucru a fost raportat în serviciul de presă al Kremlinului.
„A fost confirmată disponibilitatea părții ruse pentru un dialog cu autoritățile ucrainene și cu partenerii străini în vederea rezolvării conflictului”, se arată în mesaj.
Putin i-a atras atenția lui Erdogan asupra inutilității încercărilor Kievului de a tergiversa negocierile. Liderul rus și-a exprimat, de asemenea, speranța că la noua întâlnire negociatorii ucraineni „vor arăta o abordare mai constructivă, ținând cont pe deplin de realitățile emergente”.
„În același timp, Forțele Armate Ruse fac tot posibilul pentru a salva vieți și pentru a asigura siguranța civililor, loviturile punctuale sunt aplicate exclusiv asupra infrastructurii militare”, a spus Putin.
Potrivit acestuia, acțiunile formațiunilor naționaliste, neonaziste care continuă bombardarea intensivă a Donbass-ului se disting prin cruzime și cinism deosebit. Radicalii folosesc civili, inclusiv străini care sunt de fapt luați ostatici, drept „scut uman”, a adăugat președintele.
Ambasada SUA în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2022
Politică
Antony Blinken: SUA sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei
Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie. Președintele Vladimir Putin și-a numit obiectivul „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”.
Pentru aceasta, potrivit liderului de la Kremlin, este planificată să se efectueze „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, pentru a aduce în fața justiției toți criminalii de război responsabili de „crime sângeroase împotriva civililor” în Donbas.
Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, Forțele Armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene, nimic nu amenință populația civilă. Cu sprijinul Forțelor Armate ale Federației Ruse, militarii RPD și RPL dezvoltă o ofensivă. Dar nu se vorbește despre ocuparea Ucrainei, a subliniat președintele Rusiei.
Până pe 5 martie, peste 2000 de obiecte au fost lovite, 82 de avioane, 708 tancuri și alte vehicule blindate au fost distruse. Forțele armate ruse au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralelor nucleare de la Cernobîl (conservat) și Zaporojie (în exploatare); a deblocat Canalul Crimeii de Nord, experții lucrează la restabilirea alimentării cu apă a Crimeii.
Ofensiva este pe mai multe fronturi. La 2 martie, potrivit Ministerului rus al Apărării, 498 de soldați ruși au fost uciși și 1597 răniți în timpul operațiunii. De partea ucraineană, potrivit departamentului militar rus, pierderile mult mai mari: peste 2870 de morți și aproximativ 3700 de răniți.
Aeroportul Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2022
Societate
Anunțul important pentru moldovenii aflați în Rusia, Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan
Fluxul de știri
0