Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Reprezentantul Ucrainei, despre desfășurarea negocierilor cu Rusia

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaПереговоры России и Украины в Гомельской области
Переговоры России и Украины в Гомельской области - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2022
Abonare
Kievul declară că subiectul negocierilor cu Rusia a fost neamplasarea anumitor tipuri de arme.
CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Consilierul șefului oficiului lui Vladimir Zelenski, Aleksei Arestovici, a declarat că principala chestiune discutată la negocierile cu Federația Rusă a fost neamplasarea anumitor tipuri de arme, nu denazificarea, informează RIA Novosti.
„Ei deja au încetat să mai vorbească despre denazificare, acum principalul este neamplasarea anumitor tipuri de arme ofensive în Ucraina”, îl citează pe Arestovici publicația ucraineană ”Strana.ua”.
În ajun, la Belovejscaia Pușcea, a avut loc doua rundă de negocieri între delegațiile rusă și ucraineană. Părțile au ajuns la înțelegere în privința asigurării comune a coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetățenilor, aprovizionarea cu alimente și medicamente. Kremlinul a calificat drept foarte importantă înțelegerea la care sa ajuns cu privire la problemele umanitare. Potrivit părții ucrainene, a treia rundă de negocieri va avea loc la începutul săptămânii viitoare.
Prima rundă a avut loc pe 28 februarie în regiunea Gomel din Belarus. Moscova a fost reprezentată la negocieri de consilierul prezidențial Vladimir Medinski, viceministrul de Externe Andrei Rudenko, viceministrul apărării Aleksandr Fomin, șeful Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, Leonid Sluțki și ambasadorul Rusiei în Belarus Boris Grîzlov.
Din partea Kievului, la întâlnire participă ministrul Apărării Aleksei Reznikov, șeful fracțiunii ”Sluga Poporului” David Arahamia, viceministrul de Externe Nicolai Tocițki, consilierul șefului oficiului prezidențial Mihail Podoleak, deputatul Radei Supreme Rustem Umerov și prim-adjunctul șefului delegației ucrainene în Grupul de Contact Trilateral Andrei Kostin.
După cum au afirmat participanții la prima rundă de negocieri, părțile au schițat contururile procesului de reglementare și au plecat pentru consultări în capitalele lor.
Pe 21 februarie, Vladimir Putin, ca răspuns la solicitările republicilor din Donbass și după o adresare a deputaților Dumei de Stat, a semnat decrete de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk. În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru demilitarizarea Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării, forțele armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene.
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2022
Internațional
Viktor Orban a numit sancțiunile împotriva Rusiei o armă cu două tăișuri
Fluxul de știri
0