Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Peste 65 de mii de refugiați sunt acum în Moldova: Cum sunt ajutați

© Sputnik / Maxim TopalRefugiați din Ucraina
Refugiați din Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Abonare
Autoritățile de la Chișinău au luat noi decizii în scopul gestionării fluxului de refugiați și ajutorului pentru aceștia.
CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Solicitanții de azil din Ucraina vor primi indemnizațiile pe carduri bancare. O decizie în acest sens a fost luată de autoritățile de la Chișinău în vederea suportului refugiaților solicitanți de azil care au ajuns în țara noastră de la începutul conflictului armat din Ucraina. Potrivit secretarului de stat al Guvernului, Dumitru Udrea, aceste indemnizații sunt achitate din surse externe și nu din banii Republicii Moldova.
Totodată s-a decis ca spațiile Uniunii centrale a cooperativelor de consum din Republica Moldova „Moldcoop” să fie utilizate pentru depozitarea ajutoarelor pentru refugiații care vin de la partenerii externi, dar și de la agenții economici din țară.
La fel, spațiile companiei „MedFarm” vor fi utilizate pentru depozitarea ajutoarelor medicale.
În cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat al Guvernului, Dumitru Udrea, a declarat că în toată țara sunt deschise 78 de centre temporare de plasament, iar procesul de identificare și amenajare a spațiilor continuă.

„Chiar în această noapte pacificatorii Batalionului nr. 22 din Chișinău au amenajat 500 de locuri în cadrul Manejului de atletică ușoară din Chișinău”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, în total, au fost identificate 25 000 de locuri de cazare. Condițiile din aceste locații ne permit să le putem utiliza imediat. Alte 25 000 de potențiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare.
O fată cu câinele ei la o gară de la granița dintre Ucraina și Ungaria - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Internațional
Comisia Europeană: Trebuie să fim pregătiți pentru milioane de refugiați din Ucraina
Transportarea refugiaților se face cu 20 de autocare, cu o capacitate comună de o mie de locuri, iar la necesitate ar putea fi identificate alte zece autobuze.
În continuare sunt deschise punctele de colectare a donațiilor pentru refugiați. Acestea se află în Chișinău la adresele SA Moldova Film, șoseaua Hîncești 61; CIE SA Moldexpo, strada Ghioceilor 1; Universitatea Tehnică a Moldovei, strada Studenților 9/7 și Palatul Feroviarilor, strada Decebal 2.
Cetățenii pot dona paturi pliante, saltele, plapume și perne, pături, prosoape, lenjerie de pat, haine și încălțăminte, jucării și jocuri noi nefolosite, veselă, produse de igienă personală, detergenți, scutece, conserve, dar și alte produse alimentare ambalate.
Nu se permite donarea de către persoane fizice a produselor culinare, congelate, produselor de origine animalieră cu excepția mierii de albine, conservelor de carne, pește și a laptelui praf sau condensat.
La moment, pe teritoriul Republicii Moldova se află 65 375 de refugiați.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Politică
UE va acorda Moldovei ajutor pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina
Fluxul de știri
0