Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE va acorda Moldovei ajutor pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina

© Inquam Photos / Octav GaneaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Abonare
Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell și Comisarul European pentru vecinătate și extindere, Olivery Varhelyi.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Uniunea Europeană a promis ajutor Republicii Moldova pentru a gestiona criza de securitate de la granița țării noastre, în contextul conflictului armat din Ucraina. Astfel, în prima etapă, în țara noastră vor ajunge 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Despre aceasta a anunțat Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Várhelyi, în cadrul unei conferințe de presă, după întrevederea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
Cei doi oficiali europeni au anunțat că pe lângă bani, vor trimite și ajutor umanitar, pentru a face față necesităților în contextul unui număr foarte mare de refugiați care au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.
„Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit oamenilor care încearcă să fugă de război și vă asigur încă odată de tot sprijinul nostru puternic care va fi oferit Republicii Moldova din toate punctele de vedere și în baza Acordului de Asociere, sprijinul pe care îl oferim pentru a vă ocupa de refugiații care au ajuns în țara dumneavoastră și mizăm pe un parteneriat puternic în continuare”, a precizat Borrel.
În cadrul declarațiilor, președintele Republicii Maia Sandu a declarat că „viitorul cetățenilor noștri este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiune”.
Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Refugiații din Ucraina continuă să vină în Moldova: Câte persoane au ajuns în țară
Întrebată când Republica Moldova va depune o cerere de aderare, Maia Sandu a precizat „că preocuparea autorităților este asigurarea viitorului Republicii Moldova și că va depune o cerere”.
„Republica Moldova va depune o cerere de aderare la UE. Despre când și cum vom face acest lucru o să vă informăm neapărat”, a răspuns președintele.
Totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Joseph Borrell, a precizat că Uniunea Europeană va colabora cu Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere. Acesta nu a vorbit însă despre o perspectivă de aderare la UE sau obținerea statutului de stat candidat. Josep Borrell a menționat că este decizia suverană a Republicii Moldova de a depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană.
„UE este o organizație deschisă pentru oricine și orice țară care vrea să se alăture. Sunt reguli pentru asta, iar primul pas este de a depune cererea în calitate de membru. Este o decizie suverană a fiecărei țări de a depune sau nu cerere. Este decizia suverană a Republicii Moldova de a depune o asemenea cerere. Dacă Republica Moldova va decide să depună o asemenea cerere trebuie să decidă când”, a spus Josep Borrell.
Amintim, Parlamentul European au aprobat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care se recomandă statelor membre UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat de aderare la UE Ucrainei.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Politică
Președintele țării s-a întâlnit cu secretarul general al OSCE: Ce au discutat oficialii
Fluxul de știri
0