Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Autoritățile, despre nivelul fonului radioactiv de mediu pe teritoriul țării

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПогода
Погода - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Abonare
Agenția de Mediu și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice informează cu privire la nivelul fonului radioactiv de mediu de pe teritoriul Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 3 mart - Sputnik. Nu sunt motive de îngrijorare privind nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova după ce pe 25 februarie 2022, Ucraina a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Republica Moldova monitorizează înregistrările odată la fiecare 10 minute.
Precizarea vine din partea autorităților publice din domeniul protecției mediului – Agenția de Mediu și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice după ce în spațiul public au apărut informații la acest capitol.
„Nu e niciun motiv de îngrijorare, fiindcă toți parametrii privind fluctuațiile fonului gama mental sunt online monitorizate, verificate, analizate și informați toți factorii de decizie”, a precizat directorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan.
Conform datelor prezentate pentru 1 - 3 martie curent, valorile dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat între 0,15-0,22 µSv/h, ceea ce înseamnă că nivelul fondului radioactiv al mediului este stabil. Limita de avertizare este 0,25 µSv/h pentru Republica Moldova.
În Republica Moldova sunt șapte stații cu monitorizare manuală în punctele de supraveghere Bravicea, Fălești, Soroca, Cornești, Leova, Comrat, Bălțata și cinci cu monitorizare automată în Bălți, Briceni, Chișinău, Ștefan Vodă și Cahul. Monitorizarea manuală se face de două ori pe zi, la 07:00 și 20:00, iar automată se realizează continuu.
Refugiați din Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Peste 65 de mii de refugiați sunt acum în Moldova: Cum sunt ajutați
Fluxul de știri
0