Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA nu pot fără uraniul rusesc

© AP Photo / Alex BrandonБелый дом
Белый дом  - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Abonare
Presa scrie că operatorii din domeniul industriei nucleare americane îi cer Casei Albe să excludă din lista sancțiunilor importurile de uraniu din Rusia.
CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Industria nucleară americană încearcă să influențeze autoritățile americane pentru ca acestea să nu impună sancțiuni împotriva livrărilor de uraniu din Rusia pe fundalul situației din jurul Ucrainei, relatează presa occidentală.
În weekend, țările occidentale au inițiat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Astfel, Banca Universală Comercială a Rusiei - VTB (ВТБ), Sovkombank, Novikombank și Otkrîtie Bank au căzut sub restricțiile SUA și Marii Britanii, care implică blocarea activelor, interzicerea tranzacțiilor în monedele lor și colaborarea cu orice parteneri din aceste țări.
Sberbank-ului i-au fost impuse și alte sancțiuni: instituțiile financiare americane au fost nevoite să-și închidă conturile de corespondent și să înceapă să respingă orice transfer cu participarea acesteia.
În plus, împotriva Federației Ruse au fost impuse restricții privind atragerea de datorii și capital propriu de către companiile și băncile rusești. În special, investitorilor americani le este interzis să cumpere noi obligațiuni cu o scadență mai mare de 14 zile și acțiuni ale Sberbank, Gazprombank, Rosselkhozbank, Alfa-Bank și Credit Bank of Moscow.
„Industria energiei nucleare din SUA este, pur și simplu, dependentă de uraniu rusesc ieftin”, a declarat o sursă anonimă pentru Reuters.
Companiile de energie nucleară, inclusiv Duke Energy Corp și Exelon Corp, fac lobby pentru a ține uraniul departe de posibile sancțiuni viitoare, potrivit surselor agenției.
Institutul Național de Energie al SUA (NEI), care reunește companiile energetice din industria nucleară, a declarat că sprijină diversificarea aprovizionării cu uraniu, scrie agenția. Se menționează că, în prezent, Statele Unite nu își desfășoară propria exploatare și prelucrare a uraniului, deși o serie de companii și-au exprimat disponibilitatea de a relua acest domeniu al mineritului.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Federația Rusă s-a pregătit de posibila introducere a sancțiunilor pe parcursul unei lungi perioade de timp, inclusiv pentru cele mai dure dintre ele, cu cele cu car astăzi Rusia se confruntă.
Вид сверху на покрытое слизью Мраморное море в гавани Стамбула - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Internațional
Turcia nu intenționează să introducă sancțiuni împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0