Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Sindicatele cer majorarea salariului minim în Republica Moldova

© Sputnik / Mihai CarausBani
Bani - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sindicatele din Republica Moldova cer Guvernului să revizuiască salariul minim garantat în sectorul real.
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Guvernului să includă pe ordinea de zi a ședinței de astăzi chestiunea ce vizează stabilirea, începând cu 1 martie 2022, a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real în mărime de 3 500 de lei.
Într-o adresare semnată de președintele CNSM, Igor Zubcu, este precizat că din cauza nerespectării principiilor parteneriatului social la etapa actuală în Republica Moldova are de suferit încrederea partenerilor sociali față de Guvern.

„Astăzi, când țara noastră are de înfruntat în continuare pandemia de COVID-19, când se atestă o creștere galopantă a prețurilor, trecem printr-o criză energetică ce împovărează considerabil viața populației și, nu în ultimul rând, constatăm o mobilizare extraordinară a populației de a acorda susținere refugiaților din țara vecină, Ucraina, considerăm necesar de atenționa că și salariații cu familiile lor necesită suport și o motivare mai bună de a rămâne și contribui la dezvoltarea țării noastre”, subliniază CNSM.

Confederația mai precizează că majorarea cuantumului minim garantat al salariul în sectorul real este un angajament comun al partenerilor sociali - Guvern, Sindicate și Patronate, agreat prin semnarea Memorandului între CNSM și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, precum și urmare a celor convenite în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 22 decembrie 2021.
Majorarea respectivă va constitui o măsură importantă de motivare a personalului din sectorul real, mai cu seamă a celor 17,4% din salariații din sectorul real, care, conform datelor Biroului Național de Statistică pentru septembrie 2021, beneficiau de un salariu mediu lunar mai mic de 4000 de lei.
Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabileşte de Guvern, după consultarea partenerilor sociali. Acesta se reexaminează anual, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivităţii muncii la nivel naționali.
Combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Economie
Scumpirile la carburanți continuă: Cât ar putea costa benzina și motorina
Fluxul de știri
0