Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Riscurile pentru băncile europene, cauzate de sancțiunile anti-ruse - Fitch

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Abonare
Fitch avertizează asupra riscurilor pentru marile bănci europene, cauzate de sancțiunile împotriva Rusiei.
CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Cele mai mari bănci europene s-ar putea confrunta cu o serie de dificultăți după impunerea sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei, potrivit agenției internaționale de rating Fitch Ratings.
„Operațiunea specială a Rusiei în Ucraina va pune presiune asupra calității activelor marilor bănci vest-europene, însă profiturile operaționale mari ar trebui să atenueze impactul”, este menționat într-un comunicat al agenției.
Riscurile operaționale ale acestor bănci pot crește semnificativ deoarece eletrebuie să asigure respectarea sancțiunilor în timpul efectuării operațiunilor. În afară de aceasta, orice lovitură gravă asupra economiei globale va slăbi perspectivele financiare ale băncilor.
Fitch consideră de asemenea că deprecierea rublei va afecta capitalizarea băncilor europene, totuși se așteaptă ca majoritatea băncilor mari să se acopere riscurile valutare pentru a evita fluctuațiile semnificative ale ratelor de capital consolidat.
Cel mai mare volum de tranzacții din Rusia este efectuat de băncile italiene și franceze, în particular, Societe Generale și UniCredit, iar principalele riscuri ale băncilor sunt legate de operațiunile locale de retail și comerciale. În același timp, după cum notează agenția, chiar și încetare completă a investițiilor în filialele rusești va avea un impact moderat asupra capitalului la nivel de grup.
Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk, iar pe 24 februarie a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale de demilitarizare a Ucrainei. Ca răspuns, Statele Unite, țările UE și o serie de alte state au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva celor mai mari bănci rusești.
Bancă în Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Rusia
Sberbank și-a anunțat retragerea de pe piața europeană
Fluxul de știri
0