Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Majorarea tarifului pentru transportul public a afectat dur circulația în Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalCurse
Curse  - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2022
Abonare
Primăvara a început cu surprize mai puțin plăcute pentru locuitorii Moldovei, care au decis să folosească transportul public interurban.
CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. De la 1 martie, tariful pentru călătoriile interurbane a crescut de la 60 la 80 de bani per kilometru, iar pentru călătoriile regionale s-a majorat la 90 de bani.
În UTA Găgăuzia, locuitorii din raionul Vulcănești au simțit cea mai mare creștere a prețurilor. Astfel, din 1 martie, prețul călătoriei de la Comrat la Etulia a crescut cu 12 lei. Creșterea semnificativă a prețurilor pentru bilete a afectat și alte curse folosite mai des.

„Un bilet la Chișinău din Comrat costa 57 de lei, astăzi costă 67 de lei. Un bilet pentru cursa de la Comrat la Ceadîr-Lunga costa 22 de lei, acum, dacă este cursă directă biletul costă aproape 29 de lei. Iar pentru un bilet la o cursă de tranzit costă 25 lei și 20 de bani. Un bilet către Congaz cu o cursă directă costă 17 lei și 60 de bani, iar pe una de tranzit - 15 lei 50 de bani”, a declarat managerul gării auto din Comrat, Vladimir Ceban.

Majorarea prețurilor are deja un impact negativ asupra fluxului de pasageri. Șoferii sunt îngrijorați că vor trebui să meargă și să „ducă doar aer”.
"Lumea tot întreabă cu cât a crescut tariful. A fost 13 lei, iar acum un bilet este 16 lei 70 de bani. Dar am decis să luăm 15 lei de la oameni, pentru că înțelegem că oamenii nu au bani. Și așa astăzi au fost doar 9 persoane”, a spus șoferul Gavriil Ratcov.
Pasagerii spun că majorarea tarifului pentru bilete este justificată. Doar în ultimele nouă luni, prețul unui litru de motorină a crescut de la 14 la 21 de lei. Dar, în același timp, pensiile și salariile au rămas practic la același nivel pentru majoritatea locuitorilor țării.
Amintim că în data de 7 februarie a început greva transportatorilor, care a durat până în data de 9 februarie, inclusiv. Aproximativ 90 la sută dintre curse au fost sistate.
Decizia de a intra în grevă a fost luată în semn de protest față de inacțiunile ministerului de resort, care refuza să majoreze tarifele pentru călătorie. Anterior, lucrătorii din domeniul transportului au menționat că activează în pierdere pe fondul creșterii prețurilor la combustibil.
În data de 10 februarie, transportatorii s-au întâlnit cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pentru a discuta subiectul legat de majorarea tarifelor la călătoriile cu microbuzele interurbane. În urma discuțiilor, ambele părți au ajuns la un numitor comun și au stabilit cu cât ar putea crește tariful pentru o călătorie.
Precizăm că pe 28 ianuarie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a expediat o scrisoare deschisă pe numele vicepremierului și ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, în care au solicitat ca, în termeni restrânși, ministerul să prezinte calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, în caz contrar, transportatorii sunt gata să sisteze activitatea curselor regulate în semn de protest.
Ultima dată, tariful pentru călătoriile cu transportul public interraional și raional a fost modificat la sfârșitul anului 2019, atunci când s-a stabilit un preț de 60 de bani pentru un kilometru.
transport - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2022
Societate
De astăzi vom plăti mai mult pentru călătoriile cu transportul public
Fluxul de știri
0