Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski i-a cerut comunității internaționale să declare Rusia stat-terorist

© REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2022
Abonare
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut comunității internaționale să declare Rusia stat-terorist.
CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Cu referire la operațiunea militară specială a Rusiei de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, Volodimir Zelenski a îndemnat comunitatea internațională să declare Federația Rusă drept stat-terorist pentru acțiunile acesteia.
Anterior președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că neonaziștii și banderoviștii acționează în Ucraina ca teroriști, dat fiind că își amplasează sisteme de lansare a rachetelor în zonele centrale ale marilor orașe. Potrivit lui Putin, aceștia și-au făcut un scut viu din oamenii civili în speranța ca mai apoi să acuze Rusia că este vinovată de victimele provocate în rândul populației pașnice.

“Chemăm toate țările lumii că reacționeze imediat și prin acțiuni la atacurile agresorului și să declare Rusia drept stat-terorist. Cerem ca teroriștii să răspundă în fața tribunalelor internaționale”, declarat Zelenski marți, într-o adresare video, fiind citat de RIA Novosti.

Până în prezent, Kievul a încălcat în mod repetat acordurile de la Minsk, bombardând Donbasul cu arme interzise de aceste acorduri, care prevedeau și acordarea unui statut special Donbasului după organizarea alegerilor acolo (Kievul nu a inițiat nicio măsură în această direcție).
Rusia a anunțat, joi dimineață, începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, cu scopul de a apăra republicile populare Donețk și Lugansk de ceea ce președintele Putin a numit drept un „genocid” al populației de limbă rusă, vizate de Kiev încă de când guvernul naționalist a preluat puterea printr-o lovitură de stat. Această lovitură a fost salutată de puterile occidentale ca fiind o „instalare a democrației”. Ministerul rus de Externe a declarat că operațiunea are ca scop aducerea regimului marionetă de la Kiev în fața justiției pentru crimele pe care le-a comis.
Зал, где пройдут переговоры России и Украины - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2022
Analize și opinii
Expert: Nu vor fi rezultate rapide de la negocierile Kiev-Moscova
Fluxul de știri
0