Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Serebrian și Ignatiev s-au întâlnit în oficiul OSCE din Chișinău: Ce au discutat

© Photo : OSCE / Curtis BuddenOSCE
OSCE - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Abonare
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului au avut astăzi o întrevedere.
CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. La sediul Misiunii OSCE din Chișinău a continuat dialogul pe platforma de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, cu participarea reprezentanților participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
În cadrul discuțiilor a fost accentuat contextul regional complicat și necesitatea mobilizării eforturilor în vederea acordării asistenței necesare refugiaților din Ucraina, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova sau decid să rămână temporar în localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului. În context, Oleg Serebrian a subliniat îngrijorarea Chișinăului față de situația din regiune și a solicitat evitarea mesajelor publice capabile să genereze tensiuni artificiale.
Este de menționat faptul că începând cu 28 februarie, Ucraina a sistat activitatea punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, amplasate în regiunea transnistreană. Oficialii au menționat că introducerea mărfurilor se efectuează doar prin posturile vamale controlate efectiv de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu respectarea rigorilor stabilite de cadrul normativ în vigoare.
În cadrul întrevederii, Serebrian a pus în discuție și problema fermierilor din raionul Dubăsari, insistând pe necesitatea evitării blocării accesului acestora la terenurile agricole situate la est de autostrada Camenca -Tiraspol. Totodată, Oleg Serebrian a abordat și subiectul sediilor pentru instituțiile de învățământ cu predare în limba română.
Negociatorul principal din partea Tiraspolului s-a referit la dificultățile întâmpinate de unele companii la importul de bunuri în regiune. În replică, partea moldovenească a precizat că procedurile aplicabile în privința acestora sunt echitabile și reies din rigorile legislației în vigoare, urmând a fi parcurse etapele necesare de evaluare și de autorizare a operațiunilor de import-export efectuate.
Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Societate
Krasnoselski: Situația din regiunea transnistreană este stabilă și sub control
Fluxul de știri
0