Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei

© Sputnik / Mihai CarausMoldova-Rusia
Moldova-Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Abonare
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a explicat de ce Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.
CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din țară.
Potrivit lui Popescu, decizia pentru ca Republica Moldova să nu participe la sancțiuni împotriva Federației Ruse a fost luată încă din anul 2014, după anexarea Crimeei.
"Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Indiferent, apropo, de limbajul folosit față de Federația Rusă, niciun guvern din 2014 nu a luat acțiuni serioase de aliniere la sancțiunile Uniunii Europene. Da, noi am avut această amplitudă și diferențe de limbaj în poziționarea verbală față de Rusia. Dar la capitolul acțiuni și alinieri cu sancțiuni a existat o continuitate clară între absolut toate guvernările", a declarat Popescu.
Tot în cadrul emisiunii, ministrul de Externe a spus care sunt unele motive pentru care Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor împotriva Federației Ruse.
"Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări, care implică costuri", a declarat Popescu.
Și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat astăzi că nu vede încă riscurile asociate cu sancțiunile de deconectare a Rusiei de la sistemul de transfer interbancar SWIFT.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2022
Politică
Dodon consideră că Moldova nu trebuie să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei
Fluxul de știri
0