COMRAT, 28 feb - Sputnik, Maxim Topal. Un fost internat din Congaz a devenit adăpost temporar pentru refugiații din Ucraina. Duminică seara aici și-au găsit adăpostul 23 de persoane, inclusiv copii. În timp ce unii refugiați caută o locuință pentru mai mult timp, alți ucraineni cred că situația se va îmbunătăți foarte curând și vor putea să se reîntoarcă acasă.Maria Leni împreună cu nepoata și strănepoata sa au venit în Moldova din Odesa. Femeia spune că rudele și prietenii familie au fugit din țară încă în primele zile de la începerea conflictului armat, iar ea nu dorea să părăsească casa. Însă, pe timp de noapte femeia împreună cu nepoțelele ei trebuiau să se ascundă într-un adăpost anti-bombă. Maria Leni își amintește cu groază momentul în care au fost nevoite să decidă să fie evacuate de urgență.În centrul de primire a refugiaților din Găgăuzia sunt doar femei și copii. Aici, ele se simt în siguranță și încearcă să rămână calme. Acestea speră că în curând totul se va termina și se vor reîntoarce cu familiile acasă.„Parcă a început o realitate paralelă. Cu o zi înainte, am avut niște planuri, vise, iar cum trăim cu noutăți de dimineața până seara. Primele două zile, au trecut parcă două luni. Ne-am gândit multă vreme dacă să plecăm sau nu”, a spus Natalia, o locuitoare din Odesa.Și Olga a venit din Odesa împreună cu fiica, mama și prietena ei. Tatăl său a rămas în Melitopol, iar soțul ei - în Odesa.„Ne-a luat foarte mult timp să ajungem la vama ucraineană, am stat câteva ore. La vama din Moldova însă foarte repede. Ne-au încălzit imediat acolo, ne-au dat de băut și ne-au adus aici. Mulțumesc foarte mult, mulțumesc”, a spus tânăra.Centrul de primire a refugiaților din Kongaz are o capacitate de 100 de persoane. Aici, locuitorilor din țara vecină li se asigură gratuit cazare, îngrijire medicală și hrană, a spus administratorul instituției Maxim Bolgar.„Se organizează trei mese pe zi, voluntarii ajută cu mâncare, lucruri, medicamente. Există acces la Internet - au fost asigurate toate condițiile necesare pentru cazarea temporară a cetățenilor ucraineni. Dacă va fi nevoie, pe teritoriul Găgăuziei vor fi deschise mai multe centre similare suplimentare pentru a putea primi cetățeni care au nevoie de azil”, a spus Maxim Bolgar.Autoritățile din Găgăuzia au avut grijă ca oaspeții centrului să nu ducă lipsă de nimic. Mulți rezidenți grijulii ai autonomiei aduc și ajutor.În următoarele zile se va deschide un alt centru de cazare pentru cetățenii ucraineni în Casa de Cultură a municipiului Comrat. Alți sute de voluntari din Găgăuzia primesc refugiați în casele lor, îi ajută cu mâncare și îmbrăcăminte. Punctele de primire a ajutorului umanitar pentru refugiați sunt deschise în multe locații din Găgăuzia.
Refugiaților din Ucraina li se oferă ajutor în UTA Găgăuzia.
COMRAT, 28 feb - Sputnik, Maxim Topal. Un fost internat din Congaz a devenit adăpost temporar pentru refugiații din Ucraina. Duminică seara aici și-au găsit adăpostul 23 de persoane, inclusiv copii. În timp ce unii refugiați caută o locuință pentru mai mult timp, alți ucraineni cred că situația se va îmbunătăți foarte curând și vor putea să se reîntoarcă acasă.
Maria Leni împreună cu nepoata și strănepoata sa au venit în Moldova din Odesa. Femeia spune că rudele și prietenii familie au fugit din țară încă în primele zile de la începerea conflictului armat, iar ea nu dorea să părăsească casa. Însă, pe timp de noapte femeia împreună cu nepoțelele ei trebuiau să se ascundă într-un adăpost anti-bombă. Maria Leni își amintește cu groază momentul în care au fost nevoite să decidă să fie evacuate de urgență.
„Fugeam la adăpostul anti-bombă tot timpul, îmi este greu să cobor și să urc. Și apoi, într-o zi, ne-am întors acasă de la adăpostul anti-bombe și au început să tragă în jur. A apărut o teamă, încât ne-am adunat în jumătate de oră, ne-am aruncat totul în valize și am plecat. Cât vreau ca să se termine totul în curând, ca să putem trăi din nou în pace. Doamne, toți suntem oameni”, a spus Maria Leni.
În centrul de primire a refugiaților din Găgăuzia sunt doar femei și copii. Aici, ele se simt în siguranță și încearcă să rămână calme. Acestea speră că în curând totul se va termina și se vor reîntoarce cu familiile acasă.
„Parcă a început o realitate paralelă. Cu o zi înainte, am avut niște planuri, vise, iar cum trăim cu noutăți de dimineața până seara. Primele două zile, au trecut parcă două luni. Ne-am gândit multă vreme dacă să plecăm sau nu”, a spus Natalia, o locuitoare din Odesa.
Și Olga a venit din Odesa împreună cu fiica, mama și prietena ei. Tatăl său a rămas în Melitopol, iar soțul ei - în Odesa.
„Ne-a luat foarte mult timp să ajungem la vama ucraineană, am stat câteva ore. La vama din Moldova însă foarte repede. Ne-au încălzit imediat acolo, ne-au dat de băut și ne-au adus aici. Mulțumesc foarte mult, mulțumesc”, a spus tânăra.
Centrul de primire a refugiaților din Kongaz are o capacitate de 100 de persoane. Aici, locuitorilor din țara vecină li se asigură gratuit cazare, îngrijire medicală și hrană, a spus administratorul instituției Maxim Bolgar.
În Găgăuzia a fost lansat un centru pentru refugiații din Ucraina
„Se organizează trei mese pe zi, voluntarii ajută cu mâncare, lucruri, medicamente. Există acces la Internet - au fost asigurate toate condițiile necesare pentru cazarea temporară a cetățenilor ucraineni. Dacă va fi nevoie, pe teritoriul Găgăuziei vor fi deschise mai multe centre similare suplimentare pentru a putea primi cetățeni care au nevoie de azil”, a spus Maxim Bolgar.
Autoritățile din Găgăuzia au avut grijă ca oaspeții centrului să nu ducă lipsă de nimic. Mulți rezidenți grijulii ai autonomiei aduc și ajutor.
În următoarele zile se va deschide un alt centru de cazare pentru cetățenii ucraineni în Casa de Cultură a municipiului Comrat. Alți sute de voluntari din Găgăuzia primesc refugiați în casele lor, îi ajută cu mâncare și îmbrăcăminte. Punctele de primire a ajutorului umanitar pentru refugiați sunt deschise în multe locații din Găgăuzia.