Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavrilița: Va fi instituit Centrul Unic de Gestionare a crizei

© Sputnik / Mihai CarausНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Natalia Gavrilița a anunțat cele mai importante decizii luate la Comisia Situații Excepționale.
CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Comisia Situații Excepționale a luat noi decizii în contextul stării de urgență. Premieruș Natalia Gavrilița a anunțat că s-a decis să fie instituit un Centru Unic de Gestionare a crizei. Toate ajutoarele vor fi colectate prin intermediul a patru centre, adresele cărora vor fi publica mâine, din momentul în care acestea vor deveni funcționale.
”Eforturile noastre sunt concentrate în aceste zile pe constituirea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru perioada a doua sau faza a doua a crizei, etapa în care refugiații vor necesita suport, aici, în Moldova, pe termen mediu. Cum ar fi servicii sociale, servicii medicale, învățământ sau suport psihologic” a declarat Natalia Gavrilița.
Totodată, premierul a declarat că în aceasta etapă Moldova începe să primeasca suport internațional, iar primele transporturi masive de ajutor umanitar vor începe chiar în zilele următoare.
Agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean pe contul special deschis de Ministerul Finanțelor. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro.

Stare de urgență în contextul situației din Ucraina

Precizăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi dimineață Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația din Ucraina. După ședință, șeful statului a făcut declarații de presă unde a anunțat că Guvernul urmează să solicite Parlamentului instituirea stării de urgență. Astfel, Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile.
Și Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a instituit cod galben de alertă teroristă în Republica Moldova. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat crearea unei celule de criză în contextul situației din Ucraina. Totodată, la ora 12:00, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis până la data de 4 martie, iar companiile aeriene au anunțat despre anularea tuturor zborurile dinspre și spre Moldova.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
Nicu Popescu  - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Nicu Popescu: Regatul Ţărilor de Jos oferă bani pentru refugiații din Ucraina
Fluxul de știri
0