Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavrilița: Ne așteptăm la un flux mai mare de refugiați în următoarea perioadă

© Photo : Facebook / Ion CebanРазмещение беженцев в Кишиневе
Размещение беженцев в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Abonare
Premierul Natalia Gavrilița a convocat astăzi o ședință de lucru online privind coordonarea eforturilor autorităților administrației publice centrale și locale în gestionarea eficientă a fluxului de refugiați.
CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. În cadrul ședinței, premierul Gavrilița a spus că în perioada următoare numărul refugiaților din Ucraina în Republica Moldova va crește.
„Au trecut abia două zile de când în Republica Moldova vin cetățeni ucraineni și ne așteptăm la un flux mai mare de refugiați în următoarea perioadă. Totodată, avem mulți oameni care vor să ajute și este important să fie coordonate toate eforturile privind acordarea ajutorului necesar cetățenilor ucraineni. Rog să facilităm la maximum conexiunea între cetățeni și instituțiile statului”, a menționat Natalia Gavrilița.
La ședință au participat, alături de primari și reprezentanți ai APL, Congresul Autorităților Locale din Moldova, și reprezentanți ai Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat, reprezentanți ai Parlamentului, conducerea Cancelariei de Stat, a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a Ministerului Afacerilor Interne, responsabili din cadrul Biroului Migrație și Azil, precum și reprezentanți ai direcțiilor de asistență socială.
Палатки для приема беженцев из Украины - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Societate
Câți refugiați ucraineni sunt în Moldova și unde sunt plasați
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a anunțat că autoritățile au elaborat Regulamentul privind organizarea și funcționarea Centrului de plasament temporar pentru refugiați. Totodată el a spus că documentul va fi expediat către toate structurile de asistență socială din țară.
„Sunt sigur că structurile de asistență socială din raioane vor reuși să gestioneze eficient situația și să asigure serviciile de care au nevoie refugiații. Toate fluxurile de refugiați sunt direcționate spre Centrul de plasament deschis la Moldexpo. Totodată, au fost identificate alte zeci de centre de plasament temporar care vor fi activate treptat, la necesitate”, a mai precizat ministrul.
În cadrul ședinței, primarii au comunicat despre disponibilitățile de cazare identificate în localitățile lor, au adresat întrebări legate de transportarea organizată a refugiaților de la punctele de trecere a frontierei, au informat autoritățile centrale despre necesitățile sesizate de refugiați, dar și au discutat despre mecanismul de distribuire a bunurilor donate și colectate la Chișinău, către locurile unde sunt concentrați mai mulți refugiați.
Reprezentanții APL au fost îndemnați, pentru orice neclarități legate de redirecționarea fluxului de emigranți, să apeleze la numărul de la Linia Verde 080001527, activată în cadrul Centrului de Apel a Biroului Migrație și Azil și funcțională 24/24, iar pentru întrebări legate de crearea centrelor de plasament – să se adreseze la structurile locale de asistență socială care vor asigura coordonarea acțiunilor cu MMPS.
Președinția RM  - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Politică
Sandu a convocat în ședință grupul de lucru pe securitate
În finalul ședinței, premierul le-a mulțumit cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale și autorităților publice pentru receptivitate și a precizat că instituțiile statului sunt mobilizate pentru a interveni și a asigura asistența necesară.
„Mulțumesc pentru solidaritate și deschidere tuturor celor care se implică. Sunt sigură că vom ieși și mai puternici din această criză”, a concluzionat Natalia Gavrilița, potrivit unui comunicat de presă la Guvernului.
Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Centrul pentru refugiați de la Moldexpo este aproape plin: Câte locuri au mai rămas
Fluxul de știri
0