Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Consiliul Audiovizualului va primi împuterniciri extinse în timpul stării de urgență

© Sputnik / Miroslav RotariConsiliul Audiovizualului
Consiliul Audiovizualului - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Abonare
Președintele țăii a venit cu unele precizări ce țin de prerogativele Consiliului Audiovizualului în timpul stării de urgență.
CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Consiliul Audiovizualului va primi împuterniciri extinse din partea Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a opri sursele media care transmit mesaje de ură, incită la război sau răspândesc falsuri. Anunțul a fost făcut de Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune. Șeful statului speră că Consiliul Audiovizualului va avea suficiente instrumente să intervină rapid și să oprească aceste surse.

”Din câte înțeleg eu în contextul stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va oferi sau deja a oferit prerogative suplimentare Consiliului Audiovizualului. Așa încât anumite acțiuni să poată fi întreprinse repede. Pentru că astăzi cadru legal normal presupune un termen mai mare de avertizare, sancționare a celor care transmit mesaje de ură, incitare la război și tot felul de alte falsuri”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, cu câteva ore înainte de a fi făcute aceste declarații Consiliul Audiovizualului s-a întrunit în ședință unde a anunțat că nu poate "să închidă ori să sisteze" activitatea unor posturi TV retransmise pe teritoriul Republicii Moldova în condițiile în care Comisia pentru Situații Excepționale nu a dat indicații speciale în acest sens. Despre aceasta a anunțat membrul Consiliului Audiovizualului Eugen Rîbca.

Stare de urgență în contextul situației din Ucraina

Precizăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri dimineață Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația din Ucraina. După ședință, șeful statului a făcut declarații de presă unde a anunțat că Guvernul urmează să solicite Parlamentului instituirea stării de urgență. Astfel, Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile.
Și Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a instituit cod galben de alertă teroristă în Republica Moldova. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat crearea unei celule de criză în contextul situației din Ucraina. Totodată, la ora 12:00, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis până la data de 4 martie, iar companiile aeriene au anunțat despre anularea tuturor zborurile dinspre și spre Moldova.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Societate
Ce presupune STAREA DE URGENȚĂ votată de Parlament: Gavrilița a venit cu detalii
Fluxul de știri
0