Ce presupune STAREA DE URGENȚĂ votată de Parlament: Gavrilița a venit cu detalii
© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaNatalia Gavrilița
Abonare
A fost publicată hotărârea privind instituirea stării de urgență în contextul situației din Ucraina.
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. În această seară, în toată țara a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost votată de majoritatea deputațiolor în contextul situației din Ucraina.
Premierul Natalia Garvilița a anunțat pincipalele prevederi ale hotărârii date. Astfel, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1.
Instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;2.
Stabilirea regimului special de utilizarea a spațiului aerian;3.
Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării a persoanelor și a mărfurilor;4.
Expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului;5.
Evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;6.
Stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat;7.
Interzicerea organizării manifestărilor publice și altor acțiuni de masă;8.
Interzicerea creării şi activității formaţiunilor paramilitare a persoanelor aflate pe teritoriul statului;9.
Dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;10.
Dispunerea, în caz de necesitate, sistarea temporară a livrării gazelor, energiei electrice şi apei potabile;11.
Adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze natural, energie electrică și alte surse energetice, inclusive prin derogare de la prevederile normative;12.
Coordonarea activitatea mijloacelor de informare în masă privind informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse de Guvern pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei, precum şi privind familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale. Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii, combaterea dezinformării, știrilor false și a discursului de ură;13.
Interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;14.
Modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;15.
Implicarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;16.
Efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;17.
Efectuarea acțiunilor necesare pentru pentru protecția infrastructurii critice, precum și în scopul asigurării securității cibernetice;18.
Efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii diminuării și lichidării consecințințelor care au provocat starea de urgență;19.
Întreprinderea măsurilor necesare pentru gestionarea fluxurilor migraționale;20.
Accesarea și gestionarea asistenței internaționale pentru durata stării de urgență.Parlamentul a aprobat astăzi solicitarea Guvernului de a fi declarată stare de urgență pentru 60 de zile în contextul situației din Ucraina
Precizăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația din Ucraina. După ședință, șeful statului a făcut declarații de presă unde a anunțat că Guvernul urmează să solicite astăzi Parlamentului instituirea stării de urgență.
Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a instituit cod galben de alertă teroristă în Republica Moldova.
Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță crearea unei celule de criză în contextul situației din Ucraina. Totodată, la ora 12:00, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis până la data de 4 martie, iar companiile aeriene au anunțat despre anularea tuturor zborurile dinspre și spre Moldova.
Amintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.