Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavrilița, întrebată dacă Moldova va trimite militari în Ucraina: "Suntem un stat neutru"

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova este un stat neutru. Declarația a fost făcută de către premierul Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing de presă.
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale și ședința Guvernului, Natalia Gavrilița e ieșit într-un briefing de presă și a anunța că merge la Parlament să ceară instituirea stării de urgență în contextul situației din Ucraina.
Astfel, în cadrul evenimentului, premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă Moldova va trimite militari în țara vecină.
„Moldova este un stat neutru și vom acționa prin prisma neutralității”, a declarat Natalia Gavrilița.
Totodată, prim-ministrul a fost întrebată de jurnaliști dacă Moldova se află în pericol. În context, Gavrilița a declarat că, în prezent, moldovenii nu sunt supuși niciunui pericol în acest sens.

„Deocamdată nu avem pericole iminente pentru cetățenii Republicii Moldova. Riscurile majore țin de fluxurile migraționale. Îndemn cetățenii în primul rând să se informeze din surse sigure. (...) Garanțiile sunt că noi vom comunica cu maximă transparență despre pericolele care se materializează”, a precizat premierul.

Amintim că în această dimineață, Maia Sandu a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina. În urma ședinței, șefa statului a declarat că Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în toată țara.
Totodată, președintele țării a menționat că Moldova este gata să primească câteva zeci de mii de refugiați din țara vecină.
Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat crearea unei celule de criză în contextul situației din Ucraina. Totodată, la ora 12:00, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis până la data de 4 martie, iar companiile aeriene au anunțat anularea tuturor zborurile dinspre și spre Moldova.
Precizăm că joi, la ora 15:00, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință pentru a examina instituirea stării de urgență în contextul situației din Ucraina. Ședința a fost prezidată de premierul Natalia Gavrilița, după care la 16:00 a fost convocată ședința de Guvern.
În urma ședinței de Guvern, Natalia Gavrilița a declarat că va merge astăzi la Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, pentru o perioadă de 60 de zile. Astfel, urmează să aibă loc ședința Parlamentului pentru a se decide asupra instituirii stării de urgență.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Societate
Gavrilița: Riscul să rămânem fără gaze și energie electrică este foarte mic
Fluxul de știri
0