Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ciurea: Cum ar putea evolua situația din regiune după declanșarea operațiunii militare

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Abonare
Analistul politic Corneliu Ciurea a comentat pentru Sputnik Moldova situația din Ucraina și a explicat cum ar putea evolua lucrurile în viitorul apropiat.
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Corneliu Ciurea consideră că este puțin probabil ca Occidentul să reacționeze printr-o intervenție militară la ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina. Dacă operațiunea din țara vecină va dura mult timp, se va intra într-un proces dificil de negocieri, afirmă expertul.

„Occidentul încă nu și-a precizat foarte clar poziția ca urmare a acestui război. Sigur, au fost aplicate sancțiuni Rusiei, dar economice, politice. Dar care va fi reacția exactă a Occidentului față de această intervenție militară în Ucraina? Se vor purta consultări în cadrul NATO, în ceea ce privește un posibil răspuns, dar este foarte probabil ca NATO, trupele americane, să nu intervină în acest război”, a menționat Corneliu Ciurea.

În cazul unor operațiuni militare fără de sfârșit, lucrurile ar putea să se complice pentru toți în regiune și războiul ar putea să capete valențe permanente, consideră analistul politic. Corneliu Ciurea crede însă că, potrivit unui alt scenariu, conflictul ar putea să se încheie rapid.
„În cazul în care Rusia va reuși să-și atingă rapid obiectivele militare, cred că vom asista la reconsolidarea influenței Moscovei în Ucraina și cred că acest lucru va viza și Republica Moldova, și Transnistria, astfel încât Rusia va reveni în forță în jocul marilor puteri în această regiune, preluând controlul asupra Ucrainei, care va rămâne, sigur, stat nominal independent, dar se va afla sub un protectorat rusesc”, a spus expertul.
Indiferent de scenariu însă, Moldova nu ar trebui să se implice în operațiuni militare, consideră analistul.
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Analize și opinii
Midrigan: Moldova trebuie să rămână neutră în situația actuală
„Politicienii noștri, care suferă de un exces de prozelitism occidental, trebuie să se gândească acum mai intens la interesele statului nostru, la pacea din țara noastră și să acționeze în virtutea interesului nostru național. Suntem un stat neutru și nu ne implicăm în războaiele din regiune. Putem ajuta pe unii sau pe alții doar umanitar. Aceasta ar fi o poziție corectă și sper că politicienii noștri înțeleg acest lucru”, a menționat Corneliu Ciurea.
Șeful statului Maia Sandu a anunțat dimineață că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în toată țara. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a fost convocat în legătură cu situația din Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis să declanșeze o operațiune militară specială în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
Fluxul de știri
0