Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Midrigan: Moldova trebuie să rămână neutră în situația actuală

© Sputnik / Mihai CarausPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2022
Abonare
Politologul Pavel Midrigan a comentat pentru Sputnik Moldova situația din regiune, în urma declanșării operațiunii militare în Donbas.
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Pavel Midrigan a declarat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că instituirea stării de urgență în legătură cu situația din Ucraina este o măsură justificată, dar Moldova ar trebui să-și păstreze neutralitatea.
„Noi suntem un stat neutru. Stat neutru înseamnă neaderarea la anumite blocuri militare. Orice conflict ar fi, un stat neutru nu poate fi de o parte sau de alta. (...) Este evident că noi nu vrem și nici nu suntem capabili, nu avem nicio necesitate de implicare militară”, a menționat politologul.
Expertul a atras atenția că Occidentul nu a ținut cont de garanțiile de securitate pe care le-a propus Federația Rusă.
„S-au făcut încercări și la sfârșitul anului trecut, am văzut niște cerințe ale Federației Ruse. Cu părere de rău, sau nu s-au luat în serios, sau s-au gândit că va trece cumva, mulți nu au prevăzut că poate să se ajungă la așa o fază. O fază de război practic”, a menționat Pavel Midrigan.
Politologul a conchis că situația ar putea degenera dacă Occidentul va decide să trimită forțe militare în Ucraina.
„Este greu de spus cu ce se va încheia totul, dacă vor fi implicate și alte forțe. Noi pe de o parte am auzit poziția țărilor NATO și Statelor Unite, că ei acolo nu vor trimite forțe pentru a se implica în conflict, că dacă se vor implica în acest conflict, nu dă Doamne, asta ar putea să ducă la al treilea război mondial”, a menționat Midrigan.
Expertul a menționat că ar trebui găsită o soluție pașnică pentru conflictul care s-a declanșat în regiune.
Președintele Maia Sandu a anunțat dimineață că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în toată țara. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a fost convocat în legătură cu situația din Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis să declanșeze o operațiune militară specială în Donbas. Șeful statului rus a menționat că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei, dar Moscova va depune eforturi pentru demilitarizarea acesteia.
Fluxul de știri
0