Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Populația Moldovei se va confrunta cu un colaps energetic – expert

© Sputnik / Mihai CarausFacturi
Facturi - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
Expertul în domeniul energeticii a analizat creșterea tarifelor la gaze naturale și energia electrică și a ajuns la concluzii deloc optimiste.
CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Datele sondajului sociologic IMAS nu sunt deloc în favoarea actualului guvern. Potrivit studiului, 73% dintre cei chestionați sunt nemulțumiți și consideră că prețul gazului ar fi putut fi mai mic, 85% sunt nemulțumiți de faptul că sunt ținute în secret condițiile contractului MoldoveiGaz cu Gazprom, 47% cred că viceprim-ministrul Spînu, care a purtat negocierile cu privire la furnizarea gazelor, ar trebui să demisioneze.
În același timp, 70% dintre respondenți sunt siguri că președintele Sandu s-a sustras complet de la procesul de negocieri privind contractul de livrare a gazelor, iar 85% cred că Sandu ar fi trebuit să se întâlnească cu Putin în această chestiune. De asemenea, 8% cred că președintele s-a implicat în negocieri, dar rezultatele au fost negative.
Ce s-ar putea întâmpla în sectorul energetic al țării după ce va crește semnificativ tariful la energie electrică, așa cum a anunțat anterior vicepremierul Andrei Spînu? Expertul în energetică Sergiu Robu a răspuns la această întrebare în studioul radio Sputnik Moldova.
"În sectorul energetic al țării s-ar putea produce un colaps. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, guvernul trebuie să ia măsuri serioase și urgente pentru a proteja populația de creșterea tarifelor", a spus interlocutorul.
Potrivit specialistului, Cabinetul de Miniștri ar putea minimiza pierderile financiare suportate de cetățeni, ajutându-i să achiziționeze centralele termice pe biocombustibili, populația ar trebui ajutată și la efectuarea termoizolării locuințelor pentru ca pierderile de căldură să fie cât mai mici.
"De ce până în prezent sunt implementate atât de puține proiecte ce țin de eficiență energetică a locuințelor? Pentru că, până de curând, prețurile la energie erau considerabil mai mici. Prin urmare, astfel de proiecte și-au recuperat cheltuielile în 15-20 de ani, dar acum aceste termene sunt mai mici din cauza creșterea tarifelor la energie – în jur de 4-5 ani”, a subliniat Robu.
Potrivit expertului, băncile comerciale ar trebui să le acorde oamenilor cu mai multă tragere de inimă împrumuturi în astfel de scopuri, iar guvernul să le ofere sprijin în rambursarea acestora deoarece este puțin probabil că gazele naturale vor fi vândute mai ieftin în următorii ani.
Clasă - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Societate
Consecințele crizei energetice: Unele școli ar putea fi închise
Fluxul de știri
0