Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Consecințele crizei energetice: Unele școli ar putea fi închise

© Sputnik / Mihai CarausClasă
Clasă - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Instituțiile de învățământ din Orhei nu mai fac față după ce a fost majorat tariful la gazele naturale. Președintele raionului Orhei a vorbit despre problemele cu care se confruntă școlile.
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik.Majorările din ultima perioadă au dus la o lipsă acută de fonduri în instituțiile de învățământ ale țării. Unele școli vor fi nevoite să recurgă la măsuri extreme pentru a atrage atenția guvernării. Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, spune că instituțiile de învățământ din raion ar putea boicota procesul de învățământ. Asta din motiv că toate resursele merg strict pentru plata consumului de gaz, iar statul nu oferă compensații APL-urilor. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

”Vom vedea ce măsuri vom lua la nivelul raionului Orhei, dar nu excludem intrarea în grevă a tuturor școlilor. Și aici nu este vorba de politică, nu este vorba de an electoral, dar este vorba de o atitudine normală pe care noi trebuie să o avem față de copiii noștri. Noi nu avem jumătate de an, noi vrem garanții că vor fi subvenționate aceste facturi sau va fi modificat coantumul per elev”, a declarat Dinu Țurcanu.

Președintele raionului Orhei a mai menționat că după achitarea facturilor pentru gazele naturale, instituțiile de învățământ au rămas fără bani. Deja și banii destinați pentru dezvoltarea școlilor au fost cheltuiți.
” Noi acum trebuie să umblăm la banii comunităților, banii satelor, banii orașelor și să luăm de la iluminat stradal, de la trotuare, drumuri, parcuri de la tot ce înseamnă dezvoltare normală a societății. Nu trebuie să permitem ca actuala guvernare cumva să se urce în spatele aleșilor locali, să îi forțeze prin instrumentele pe care le au”, precizează Dinu Țurcanu.
În această săptămână la ANRE urmează să se discute pe marginea a cinci subiecte, printre care și cele legate de reglementarea prețului de furnizare a energiei electrice de către principalii furnizori de electricitate din țară. Această majorare ar putea fi o lovitură finală pentru bugetele autorităților locale.

”Astăzi noi asistăm la un șantaj tacit, o presiune tacită din partea Guvernului asupra Administrației Publice Locale de ambele niveluri. Energia electrică, dacă se scumpește, acesta va fi capacul pus peste tot. Noi simțim doar indiferență din partea autorităților centrale” a mai spus Țucanu.

Săptămâna trecută instituţiile de învăţământ din Găgăuzia au anunțat că riscă să rămână fără încălzire în perioada rece. În doar o lună, 45 de școli și licee din UTA Găgăuzia au cheltuit 47 la sută din bugetul anual pentru încălzire. Iar unul dintre liceele din Găgăuzia nu mai are bani să plătească factura la gaz.
Școală UTA Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Societate
Instituţiile de învăţământ din Găgăuzia riscă să rămână fără încălzire în perioada rece
Fluxul de știri
0