Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE: Situația din Ucraina influențează prețurile la carburanți

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că prețurile la produsele petroliere se află în continuare sub presiunea tensiunilor din regiune.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Evenimentele din regiune care s-au produs în ultimele zile au avut un efect direct asupra cotațiilor internaționale la petrol și, în consecință, asupra prețurilor la produsele petroliere derivate din acesta.
Aceasta este constatarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică în contextul majorării prețurilor la carburanți.
„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică constată că încă la sfârșitul săptămânii precedente, prognozele preliminare privind prețurile la carburanți arătau o perspectivă de temperare a creșterilor și de o eventuală diminuare, fapt care s-a reflectat inclusiv în prețurile maximale în ușoară descreștere stabilite de către ANRE”, este precizat în comunicatul Agenției.
Potrivit ANRE, degradarea situației din Ucraina a declanșat brusc o creștere masivă a cotațiilor la produsele petroliere și alte resurse energetice. ANRE face referință la experții internaționali care sunt de părere că tensiunile geopolitice din Europa de Est au agitat piețele și au împins cotația barilului de petrol până la aproape 100 de dolari.

„Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materiei prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu. Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare (...) se prelungesc”, potrivit experților citați de ANRE.

Totodată, ANRE asigură consumatorii că prețurile la produsele petroliere sunt influențate doar de evoluțiile pe piața internațională și exclud posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora prin majorări nejustificate.
Amintim că astăzi ANRE a stabilit noile prețuri plafon la carburanți, care vor intra în vigoare joi, 24 februarie. Astfel, pentru un litru de motorină am putea achita 21,01 de lei, cu șase bani mai mult decât pe 23 februarie. Litrul de benzină cu cifra octanică 95 ar putea să se scumpească cu opt bani și va ajunge la prețul de 24,30 de lei.
Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Societate
ANRE a actualizat prețurile plafon: Cât va costa benzina și motorina mâine
Fluxul de știri
0