Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională a respins sesizarea BCS privind starea de urgență în energetică

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
În luna ianuarie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională cu privire la instituirea stării de urgență în energetică. Ce decizie a luat Înalta Curte.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind instituirea stării de urgență în energetică.
Asta după ce, la câteva zile de la declararea stării de urgență în energetică, deputații BCS Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Grigore Novac și Constantin Starîș au contestat decizia luată de majoritatea parlamentară. Atunci, deputații comuniști și socialiști declarau că starea de urgență în domeniul energetic a fost instituită cu scopul de a bloca protestele și de a monitoriza presa de către Serviciul de Informații și Securitate.
Astăzi, după publicarea deciziei emise de Înalta Curte, deputatul socialist Vlad Batrîncea, care este unul din autorii sesizării, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

”Socialiștii consideră că prin asemenea decizii Înalta Curte continuă să se discrediteze și este fidelă principiului ”dublelor standarde”. Or, anterior, în baza acelorași temeiuri și principii, magistrații au declarat ca fiind neconstituțională anunțarea în martie 2021 a stării de urgență pentru două luni, la inițiativa PSRM”, a scris Vlad Batrîncea.

Totodată, deputatul mai declară că socialiștii sunt fermi pe poziția că declararea stării de urgență de către actuala guvernare are substrat politic și urmărește scopul de a limita drepturile cetățenilor în exprimarea propriilor opinii, în organizarea acțiunilor de protest, precum și de cenzurare a presei.
Amintim că starea de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile a fost instituită în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 20 ianuarie. Solicitarea Guvernului a fost susținută de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații fracțiunilor BCS și partidului Șor nu au susținut decizia de instituire a stării de urgență în energetică.
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Politică
Deputații BCS contestă instituirea stării de urgență în energetică
Fluxul de știri
0