Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații BCS contestă instituirea stării de urgență în energetică

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2022
Abonare
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională cu privire la instituirea stării de urgență în energetică.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor contestă decizia Parlamentului de instituire a stării de urgență în energetică și au depus o sesizare la Curtea Constituțională. Potrivit deputaților, starea de urgență în domeniul energetic a fost instituită cu scopul de a bloca protestele, de a monitoriza presa de către Serviciul de Informații și Securitate.

„Scopul principal al instituirii stării de urgență a fost necesitatea achitării până la data de 21 ianuarie, către ”Gazprom”, a 50% din plata pentru consumul de gaze din ianuarie curent, precum și acordarea posibilității întreprinderii ”Moldovagaz” să amâne termenul de achitare a TVA.

Dat fiind că, în aceiași zi ”Moldovagaz” și-a executat obligația, scopul instituirii stării de urgență a fost atins și epuizat”, afirmă deputații contestatari în sesizarea lor la Curte.
Aceștia sunt de părere că termenul de 60 de zile a stării de urgență este neargumentat juridic, încalcă drepturile fundamentale ale omului și cetățeanului, contravine Constituției și altor acte normative naționale și internaționale.
Amintim, în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului din 20 ianuarie, a fost instituită stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. Solicitarea Guvernului a fost susținută de 58 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații fracțiunilor BCS și partidului Șor nu au susținut decizia de instituire a stării de urgență în energetică.
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2022
Societate
Ultima oră! Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic
Fluxul de știri
0