Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția ANRE în legătură cu apariția în spațiul public a contractului cu Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
După ce în spațiul public a apărut Acordul adițional al contractului dintre "Moldovagaz" și "Gazprom", presa a scris că scurgerea de informații ar fi avut loc la ANRE. În context, instituția a decis să vină cu o reacție în acest sens.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) dezaprobă orice acțiune ce vizează utilizarea unor documente fără acordul semnatarilor acestora. Reacția vine în contextul apariției în spațiul public a unui exemplar al Acordului adițional al contractului dintre "Moldovagaz" și "Gazprom" privind livrarea gazelor naturale în țara noastră.
Totodată, după ce presa a scris că scurgerea de informații ar fi avut loc la ANRE, instituția a precizat că s-a autosesizat și că va verifica informația. În context, ANRE a declarat că este determinată să afle tot adevărul legat de acest subiect.
Totodată, Agenția a precizat că este deschisă să coopereze cu alte instituții competente pentru examinarea situației create prin prisma cadrului legal.
Amintim că marți, 22 februarie, în spațiul public a apărut Acordul adițional al contractului dintre "Moldovagaz" și "Gazprom" privind livrarea gazelor naturale în țara noastră. În context, șeful "Moldovagaz", Vadim Ceban, a anunțat că va depune în acest sens un demers la Procuratura Generală.

„Scurgerea de informații, care reprezintă un secret comercial, pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre "Moldovagaz" și "Gazprom", dar și securitatea energetică a țării în general. Mai simplu spus, publicarea în presă a Anexei nr. 19 la contractul principal poate încălca principiul furnizării neîntrerupte de gaze în Republica Moldova”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.

Vadim Ceban a mai declarat că va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum a fost posibilă scurgerea de informații, iar datele obținute vor ajunge și ele la Procuratura Generală.
Este de menționat că informațiile au fost publicate neoficial, iar acest document include formula prin care se calculează prețul de cumpărare a gazelor naturale pentru Moldova.
Anterior, președintele Consiliului de Administrare al "Moldovagaz", Vadim Ceban, a declarat pentru Sputnik Moldova că publicarea integrală a contractului este imposibilă, iar dacă acest lucru va fi făcut de către unele dintre părțile care știu detaliile contractului, riscăm să rămânem fără gaz.
Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat într-o conferință de presă că nu poate să publice integral contractul cu "Gazprom", fiindcă acest lucru poate fi făcut doar în condițiile în care își dă acordul partea rusă.
Pe 29 octombrie, "Moldovagaz" și "Gazprom" au prelungit pe un termen de cinci ani contractul anterior, printr-un acord adițional. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei "Moldovagaz" și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Politică
Cine plătește datoria regiunii transnistrene: Contractul cu „Tiraspoltransgaz”, publicat
Fluxul de știri
0