Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine plătește datoria regiunii transnistrene: Contractul cu „Tiraspoltransgaz”, publicat

© Sputnik / Mihai CarausГлава "Молдовагаз" Вадим Чебан
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
Președintele „Moldovagaz” a publicat mai multe prevederi ale contractului cu „Tiraspoltransgaz”, după ce anterior a promis că va demonstra faptul că datoriile regiunii transnistrene pentru gaz nu sunt achitate de consumatorii de pe malul drept al Nistrului.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Președintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a publicat pe canalul său Telegram o serie de prevederi care se conțin în contractul încheiat cu compania „Tiraspoltransgaz”, prin intermediul căreia se face livrarea de gaze către consumatorii din stânga Nistrului.
„Așa cum am promis, astăzi voi publica o serie din prevederile Acordului cu „Tiraspoltransgaz” pentru a pune capăt speculațiilor apărute în spațiul public cu privire la datoria pentru gazele furnizate consumatorilor din regiunea transnistreană”, a scris Ceban.
Potrivit prevederilor contractului dintre S.A. „Moldovagaz” și societatea publică pe acțiuni „Gazprom”, în cazul acumulării datoriilor „Moldovagaz” pentru gazul furnizat societății cu răspundere limitată „Tiraspoltransgaz”, părțile vor lua măsuri privind transferul datoriilor către SRL „Tiraspoltransgaz” în baza unui acord scris. În acest sens există înțelegeri scrise între părți, inclusiv la nivel guvernamental.

„Moldovagaz” nu a recunoscut niciodată datoria față de „Gazprom” pentru gazul furnizat consumatorilor din Transnistria, pentru că actualul contract prevede mecanismul de reglementare a ei”, a mai precizat Ceban.

Potrivit prevederilor contractului, în tariful pentru consumatorii finali de pe malul drept al Republicii Moldova nu a fost, nu este și nu va fi inclusă valoarea datoriei pentru gazele furnizate consumatorilor din Transnistria, întrucât există un debitor pentru această datorie.
Totodată, Ceban subliniază că diferența dintre prețul de achiziție a gazelor către Transnistria și tarifele stabilite de autoritățile regiunii pentru consumatorii finali este datoria regiunii față de SRL „Tiraspoltransgaz”.
„Problema datoriilor pentru gazele furnizate consumatorilor din regiunea transnistreană este de natură pur comercială, iar soluționarea acestora este posibilă pur politic și nu intră în competenţa consiliului de administrare al „Moldovagaz”, mai precizează Vadim Ceban.
Președintele „Moldovagaz” a făcut această postare în urma scandalului declanșat de publicarea în mass-media a anexei nr.19 la contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”. Informațiile au fost publicate neoficial. Acest document include formula prin care se calculează prețul de cumpărare a gazelor naturale pentru Moldova. Vadim Ceban a anunțat că va depune un demers în acest sens la Procuratura Generală.
Fluxul de știri
0