Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un deputat PAS cere Procuraturii Generale să deschidă un dosar pentru uzurparea puterii

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Abonare
Deputatatul PAS Lilian Carp a venit cu un demers către Procuratura Generală.
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a depus o sesizare la Procuratura Generală prin care cere să fie deschis un dosar pentru uzurparea puterii în stat. Lilian Carp cere ca foștii deputați reținuți cu puțin timp în urmă să fie anchetați nu doar pentru îmbogățire ilicită, ci și pentru uzurparea puterii în stat.
Este vorba de foști parlamentari reținuți la începutul lunii februarie: Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov, Sergiu Sîrbu, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi. Totodată, deputatul PAS mai cere ca lista celor investigați să fie completată și cu numele altor foști parlamentari, care au plecat ulterior.

„În calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, solicit ca Procuratura Generală să investigheze și circumstanțele și condițiile în care cei 13 foști deputați au părăsit fracțiunea din care făceau pate. Dosarul pe îmbogățire ilicită nu este unul care să cuprindă toată complexitatea problemei. Finalitatea logică a acestui dosar trebuie să urmărească săvârșirea componentei de infracțiune prevăzută la art. 339, Cod Penal al Republicii Moldova – uzurparea puterii în stat”, a precizat Lilian Carp într-un briefing de presă.

Amintim că în timpul perchezițiilor din data de 2 februarie procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 foști deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Au fost vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.
Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 de mii de lei, iar în alte cazuri această diferența atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.
Astfel, la începutul lunii februarie cinci foști deputați au fost reținuți și apoi plasați în izolatorul CNA, fiind suspectați de îmbogățire ilicită. Este vorba despre foștii deputați Anatolie Zagorodnîi, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov și Sergiu Sîrbu.
Ulterior, prin magistrații au hotărât ca patru dintre ei să fie arestați pentru 30 de zile, iar Violeta Ivanov a fost plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile.
izolator - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Politică
Foștii deputați Artur Reșetnicov, Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc rămân în izolator
Fluxul de știri
0