Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a venit cu un mesaj în contextul situației din Ucraina

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Abonare
Președintele Maia Sandu le-a adresat un mesaj cetățenilor în legătură cu ultimele evenimente din Ucraina.
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. În Moldova va avea loc o ședință a grupului de lucru pe probleme de securitate regională, unde se vor discuta măsurile de protejare a domeniului informațional al republicii de elementele înșelătoare și propagandă. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unui briefing.
„Astăzi avem ședința grupului de lucru pe probleme de securitate regională, actualizăm planurile de măsuri în virtutea noilor circumstanțe. Pregătim măsurile necesare pentru a proteja spațiul informațional al Republicii Moldova de elemente de dezinformare și propagandă”, a declarat președintele țării.
Sandu susține că mulți cetățeni au fost speriați de ceea ce au văzut ieri la anumite posturi de televiziune.
„Solicit instituțiilor statului să monitorizeze atent sursele de știri false, instigare la ură și propagandă, și să ia măsuri conform prevederilor legale ca să prevină astfel de fenomene”, a adăugat șeful statului.
De asemenea, președintele s-a adresat instituțiilor media care, potrivit ei, nu trebuie să fie implicați în propaganda de război, să semene ură, să verifice atent sursele știrilor pe care le dă pe post”.

„Viața și siguranța tuturor cetățenilor sunt prioritățile noastre. Autoritățile Republicii Moldova păstrează un dialog permanent cu statele vecine și partenerii europeni pentru a consolida poziția comună referitor la situația din Ucraina”, a declarat președintele în cadrul unui briefing de presă.

Ea a menționat că „Republica Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internaționale de căutare a soluțiilor pașnice politice, bazate pe dialog și negocieri”.
„Interesul nostru este restabilirea păcii și a stabilității în regiune, și reluarea dialogului dintre părți pentru soluționarea crizei”, a spus Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a reamintit că în țară locuiesc oameni de diferite orientări, inclusiv ucraineni și ruși, și între ei nu există dușmănie.
Sandu a reamintit avertismentul MAEIE pentru cetățenii moldoveni care se află pe teritoriul Ucrainei. Aceștia sunt sfătuiți să evite vizitarea zonelor de conflict și să verifice regulile de intrare în Ucraina.
„Evoluțiile de ieri și cele care vor mai urma pot influența mersul lucrurilor în țara noastră”, a spus Sandu.
Consiliul Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Rusia
Consiliul Federației a aprobat acordurile de cooperare între Rusia și RPL și RPD
Președintele rus Vladimir Putin, s-a adresat luni cetățenilor Federației Ruse, după ședința extraordinară a Consiliului de Securitate, și a spus că consideră necesar să se ia o decizie de recunoaștere imediată a suveranității RPL și RPD, întrucât cei care au ales calea vărsării de sânge, violenței și fărădelegii nu au recunoscut și nu recunosc nicio altă soluție pentru conflictul din Donbass, cu excepția celei militare.
Imediat după adresare, președintele rus a semnat decretele de recunoaștere a RPL și RPD. În decretele sale, Putin a ordonat să asigure menținerea păcii în RPD și RPL de către forțele armate ale Federației Ruse.
Fluxul de știri
0