Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum ar putea afecta țara noastră evenimentele din Ucraina

© Sputnik / Mihai CarausOameni în stradă
Oameni în stradă  - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Abonare
Evenimentele care au loc în prezent în Ucraina ar putea afecta exporturile Republicii Moldova în Federația Rusă. Declarația a fost făcută de către președintele "Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse", Igor Dodon.
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. În cadrul lansării oficiale a Asociației Obștești "Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă", care s-a desfășurat la Centrul de presă Sputnik Moldova, președintele asociației, Igor Dodon, a fost întrebat de către jurnaliști dacă evenimentele care au loc acum în Ucraina ar putea afecta exporturile țării noastre în Federația Rusă.
Dodon a refuzat să comenteze acest aspect din punct de vedere politic, dar a precizat cum situația din Ucraina ar putea să-i afecteze pe producătorii moldoveni din punct de vedere economic.
„Exporturile noastre în Rusia se efectuează prin tranzitarea Ucrainei și aici este vorba despre un volum mare de mărfuri, da, el s-a micșorat de câteva ori după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, dar și așa, aici vorba de mărfuri de sute de milioane de dolari pe care noi le exportăm pe piața rusă și din punct de vedere economic, lăsăm aici politicul la o parte, este foarte importat ca drumurile de tranzit să funcționeze, deoarece dacă nu vor lucra, atunci va trebui să se efectueze tranzitul prin alte țări, care evident că majorează cheltuielile de transportare”, a declarat Igor Dodon.
În context, președintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost întrebat dacă exporturile în Federația Rusă ar putea fi efectuate prin Marea Neagră. Dodon a menționat că acest lucru este unul destul de real și că unele companii de transportare deja lucrează în această direcție.
„Noi avem la sudul țării portul Giurgiulești și cunosc faptul că mulți agenți economici se orientează acum pe acest subiect, ca o anumită cantitate de mărfuri să o exporte în Federația Rusă, prin Marea Neagră, deoarece este și mai ieftin. O soluție logistică în acest sens există și cunosc că unele companii de transportare a mărfurilor lucrează în această direcție”, a conchis Dodon.
Молдавские яблоки на стенде Молдовы на выставке WorldFood Moscow - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Societate
Ce fac autoritățile pentru ca agricultorii să nu achite taxe la exporturi în Rusia
Fluxul de știri
0